Barroso herkozen als voorzitter Europese Commissie

woensdag 16 september 2009, 13:00

Den Haag (PDC) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met de herbenoeming van José Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie. 382 leden stemden vóór, 219 tegen en 117 leden onthielden zich van stemming. Om gekozen te worden had Barroso 359 stemmen nodig.

Stemgerdrag Nederlandse fracties

De drie PvdA'ers in het Europees Parlement stemden tegen de herbenoeming van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

De socialistische fractie in het Europarlement, waarvan de PvdA deel uitmaakt, besloot dinsdag zich van stemming te onthouden. Volgens fractievoorzitter Martin Schulz hoopt ze daardoor de komende tijd meer druk uit te kunnen oefenen op Barroso.

Maar de PvdA'ers zijn niet overtuigd van de beloftes van de Portugees. Ze willen een ,,duidelijk nee'' laten horen. Ook enkele andere leden van de socialistische fractie zullen tegen Barroso stemmen. Naar verwachting zal die toch een meerderheid halen.

CDA-Europarlementariër Wim van de Camp is ,,uitermate content'' met de ruime steun die zijn politieke geestverwant José Manuel Barroso woensdag in het Europees Parlement heeft gekregen voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. ,,Dit biedt een goede uitgangspositie voor de komende vijf jaar'', aldus Van de Camp.

Ook Peter van Dalen van de ChristenUnie is tevreden met de verkiezing van Barroso. Zijn partij maakt in het Europarlement deel uit van de fractie van de Conservatieven, die voor een nieuw mandaat voor de Portugees heeft gestemd. Volgens Van Dalen doet de herbenoeming van Barroso recht aan de politieke verhoudingen in het parlement, waar centrumrechts een meerderheid heeft.

Een flink deel van de liberalen heeft eveneens voor Barroso gestemd, maar daarbij ging het volgens VVD'er Hans van Baalen om ,,een verstandshuwelijk''. Nu Barroso is herkozen, mag het CDA een tweede termijn voor zijn partijgenote Neelie Kroes als eurocommissaris niet langer blokkeren, vindt Van Baalen. Eerder werd bekend dat het CDA zelf de nieuwe Nederlandse eurocommissaris wil leveren. Van Baalen riep premier Jan Peter Balkenende op ,,zich los te maken uit zijn partijpolitieke isolement''.

Niet alle liberalen hebben woensdag de herbenoeming van Barroso gesteund. Onder anderen de D66'ers stemden tegen. Ook de Europarlementariërs van PvdA, SP, GroenLinks en PVV brachten een tegenstem uit. Zij vinden dat Barroso er de afgelopen vijf jaar te weinig van heeft gebakken.