Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD)

Logo SPD

De Sociaaldemocratische Partij van Duitsland (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) is een centrumlinkse partij in Duitsland. De partij staat linksmidden van het politieke spectrum en is te vergelijken met de PvdA. Tijdens de verkiezingen van 2021 werd de partij de grootste partij van Duitsland.

De SPD is in 1875 ontstaan na een fusie van de Algemene Duitse Arbeiders Vereniging en de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij. Na de Eerste Wereldoorlog speelde de SPD een belangrijke rol in de Weimarrepubliek, maar werd in Nazi-Duitsland verboden.

Op Europees niveau probeert de SPD zich sterk te maken voor een sociaal Europa. De partij wil een sociale standaard die voor heel Europa geldt. Hiermee heeft de partij een duidelijke voorkeur voor een sterk Europa dat inhoudelijk mag beslissen over het sociaal-economisch beleid van landen in de Europese Unie. Bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 heeft de SPD 16 zetels behaald. De partij is verbonden met de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten fractie, waar ook de PvdA deel van uitmaakt.

Meer informatie