Nederland maakt tegen de Europese regels donderdag al uitslag Europese verkiezingen bekend

woensdag 3 juni 2009

Net als vijf jaar geleden is de Europese commissie weinig gecharmeerd van het feit dat Nederland de uitslag van de Euroepse verkiezingen donderdagavond al bekend maakt. De Europese Commissie wil dat alle EU-landen de uitslag bekend maken nadat het laatste stemlokaal in Europa zondagavond is gesloten. Op die manier kan een voortijdige uitslag het stemgedrag niet beïnvloeden. Eén en ander zou ook vastliggen in een dertig jaar oude Europese wet.

De officiële uitslag van de Europese verkiezingen in Nederland wordt pas tijdens een openbare zitting van de Kiesraad op donderdag 11 juni bekend gemaakt. Maar het staat gemeenten vrij de uitslagen al na het tellen van de stemmen bekend te maken. Volgens staatssecretaris Bijleveld is het belangrijk op de dag zelf met een uitslag te komen. In een brief aan de Tweede Kamer zegt zij dat er dan nog aandacht bij kiezers en media is.

Nederland stelt zich verder op het standpunt dat het tellen van de stemmen een openbare aangelegenheid is: iedere kiezer mag daarbij aanwezig zijn. Het zou theoretisch mogelijk zijn om in elk stemlokaal een waarnemer bij het tellen te zetten die de uitslagen noteert en doorgeeft.

bron Nederlands Dagblad