Jongeren weten best veel van Europa

Met dank overgenomen van Nederlands Jeugdinstituut (NJi), gepubliceerd op dinsdag 2 juni 2009.

Dinsdag, 02 juni 2009 / 16:26

Jongeren vinden dat de Europese Unie zorgt voor een veilige en rechtvaardige leefomgeving voor jongeren. Ook geeft Europa jongeren de mogelijkheid nieuwe ervaringen op te doen. Bovendien weten jongeren best wel veel van Europa: van de 400 ondervraagde jongeren had ruim 65% meer dan de helft van de kennisvragen over de Europese Unie goed.

Dit komt naar voren uit de workshop So You Think You Know it All, een initiatief van Eurodesk van het Nederlands Jeugdinstituut.

In de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen hebben bijna 400 jongeren (16-24 jaar) aan de workshop deelgenomen. De jongeren kunnen tijdens de workshop aangeven wat ze belangrijk vinden aan de EU. Bijna 40% van de jongeren noemt vrede tussen Europese lidstaten als de belangrijkste ontwikkeling. De gelijke beloning van mannen en vrouwen staat op een goede tweede plaats.

Daarnaast vinden jongeren het belangrijk dat de EU jongeren mogelijkheden geeft om overal in Europa te studeren. Ook het verhogen van de levensstandaarden in de armere regio's van de EU werd veel genoemd. Jongeren geven zelf aan dat de EU meer moet doen aan de economische crisis, samenwerking in de wereld, mensenrechten en veiligheidstandaards.

De workshop So You Think You Know it All maakt jongeren bewust van de rol van de EU in hun dagelijks leven en moedigt ze aan zich actiever bezig te houden met Europa. De deelnemers stellen een vraag over Europa aan een Europarlementariër, die daarop een persoonlijk antwoord formuleert