Libelle-vrouwen kiezen voor dierenwelzijn en veilig speelgoed

donderdag 28 mei 2009, 9:00

De overgrote meerderheid van de bezoekers aan Theater Europa op de Libelle Zomerweek vindt dat Europa moet zorgen voor meer leefruimte voor kippen en ander vee. Ze zijn bereid daarvoor iets meer te betalen in de winkel. Ook is er een zeer ruime steun voor de Europese regels voor veilig speelgoed en andere producten, bijvoorbeeld voedsel. Over het recht van patiënten om zonder belemmeringen in een ander EU-land een operatie te kunnen ondergaan, zijn de meningen echter verdeeld.

Dat blijkt uit een informele peiling die de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie tijdens de Libelle Zomerweek heeft gehouden in haar tent, Theater Europa genaamd. Alle bezoekers van de tent werd gevraagd een stemkaart in te vullen over drie Europese dilemma's die de consument in het dagelijks leven regelmatig tegenkomt: dierenwelzijn, regels voor producten en patiëntenrechten.

In totaal brachten 4120 bezoekers een stem uit. Bij het dilemma 'Hokken of Dokken' koos 88% voor 'Dokken', dat wil zeggen dat zij bereid zijn meer te betalen voor dierenwelzijn. De vraag 'Spelregels of Vrij Spel' over regels voor veilige producten werd door 81% beantwoord met 'Spelregels'. Bij het dilemma 'Dokter hier of Dokter daar' over grensoverschrijdende patiëntenrechten staakten de stemmen. 'Dokter hier' kreeg 51% en 'Dokter daar' 49% van de stemmen.

De dilemma's zijn ontleend aan de nieuwe communicatiecampagne van de Vertegenwoordiging waarbij het 'Euh-mannetje' centraal staat. Op de website www.euh.nu. zijn meer dilemma's te vinden en kan de bezoeker behalve stemmen ook meer informatie vinden, discussiëren en zijn eigen cartoons maken.

bron: Vertegenwoordiging Europese Commissie in Nederland