Fout drukkerij zorgt voor verwarring bij stemmers in buitenland

dinsdag 19 mei 2009

Een drukkersfout in de envelop die met de stembiljetten voor briefstemmers was meegestuurd, heeft voor veel onrust gezorgd onder Nederlandse stemmers die in het buitenland per brief hun stem zullen uitbrengen. Anoniem stemmen leek onmogelijk, doordat de drukkerij de indruk wekte dat zowel het stembiljet als een briefje met de naam van de stemmer in dezelfde envelop gestopt moesten worden.

Het is de bedoeling dat de stemmers hun stembiljet in een apart envelop steken, maar doordat de drukker het meegestuurde exemplaar zelf al had dichtgeplakt werd de suggestie gewekt dat de stemmers het biljet bij hun naambriefje moesten steken.  Het misverstand dat op deze wijze ontstond, noopte vele kiezers in den vreemde ertoe in contact te treden met het Bureau Verkiezingen in Den Haag.  Dit bureau kon weinig anders doen dan de situatie uitleggen en excuses voor het ongemak aanbieden.

Het is de bedoeling dat de ongeveer 38.000 stemgerechtigde Nederlanders elders ter wereld  voor 4 juni hun stem in een feloranje envelop naar het stembureau in Den Haag toesturen. Van deze kiezers is ruim de helft afkomstig uit Aruba en de Nederlandse Antillen.

bron ANP