Manders geeft voorzet aan Parlement, Commissie en UEFA

Europarlementariër Toine Manders (VVD) heeft deze week een voorzet gegeven aan het Europees Parlement, de Europese Commissie én de UEFA. Manders was onderhandelaar namens de liberalen op het rapport over de toekomst van gokdiensten op het internet.

Het Europees Parlement nam een voorstel van Manders aan waarin de Commissie gevraagd wordt te onderzoeken of er een 'competition organizers' right' voor profvoetbalclubs kan komen. Op voorspraak van Manders krijgen profvoetbalclubs zo een nadrukkelijkere rol bij weddenschappen op hun wedstrijden. Manders: "We vinden het volstrekt normaal dat iemand portretrecht heeft dus waarom geldt dat dan niet voor bijvoorbeeld voetbalcompetities? Waarom mogen zij niet zelf bepalen wie de weddenschappen organiseren op hun wedstrijden en daarvoor ook een vergoeding ontvangen?" Het idee van Manders kreeg brede steun van het Parlement en het is nu aan de Europese Commissie, de sportbonden en clubs om een goede regeling te treffen.

Daarnaast heeft UEFA baas Platini deze week aangekondigd dat hij de leeftijd voor transfers wil opkrikken naar 18 jaar. De actie volgt op aandringen van Manders. Hij riep Platini vorig jaar al op de kinderhandel in het voetbal te stoppen door de transferleeftijd op te trekken. In een onlangs verzonden brief aan Platini pleitte Manders tevens voor een maximum aantal contractspelers per seizoen. Manders: "Zo overheersen niet langer de grote, rijke clubs die alle spelers kunnen wegkopen. Andere clubs krijgen zo meer kans goede spelers te contracteren en de clubs met miljoenenbudgetten gaan blessures écht voelen omdat zij niet een heel legioen topspelers werkloos op de tribune hebben zitten die zij kunnen inzetten tijdens Europese, nationale en de beker competities. Manders is tevreden dat Platini deze week zijn voorzet publiekelijk omarmde.

Andere ideeën van Manders zoals het benadrukken van de rol van ouders bij gokken door minderjarigen en onderzoek naar het instellen van een prepaid kaart voor online gokken werden eveneens aangenomen.