Europees plan om buitenlandse bekeuringen door te sturen

As woensdag stemt het Europees Parlement in eerste lezing over het Commissievoorstel voor een richtlijn 'ter facilitering van de grensoverschrijdende handhaving van de verkeersveiligheid'.

Verkeersovertredingen 'over de grens' blijven vooralsnog over het algemeen ongestraft. Doel van het voorstel is dan ook om de tenuitvoerlegging van sancties te vergemakkelijken tegen een bestuurder uit lidstaat A die een overtreding begaat in lidstaat B.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Ook ik baal ervan als ik de welbekende envelop op de deurmat aantref. Het principe van grensoverschrijdende handhaving, en zeker als het gaat om situaties die de verkeersveiligheid ondermijnen, is echter wel een logisch streven. Over de grens denken veel mensen nog dat alles kan, omdat je toch geen boete krijgt. Vanaf nu zullen buitenlandse verkeersmaniakken gewoon Nederlandse boetes moeten betalen en omgekeerd zal dit ook het geval zijn."

De Europese Commissie stelt voor om een elektronisch netwerk voor de uitwisseling van gegevens op te zetten om de eigenaar van een voertuig te identificeren zodat de autoriteiten van een lidstaat waar een verkeersovertreding is begaan, een bekeuring kunnen zenden aan de houder van het voertuig waarmee de overtreding heeft plaatsgevonden. In tegenstelling tot het Europees Parlement stuit dit op weerstand bij de Raad (de lidstaten dus). Dit heeft vooral te maken met het feit dat de Commissie een geheel nieuw netwerk wil optuigen.

Jeanine Hennis-Plasschaert: "In deze moet ik de Raad gelijk geven. Het ligt voor de hand gebruik te maken van het zgn. EUCARIS-systeem*. 19 Lidstaten zijn reeds bij EUCARIS aangesloten. De overige lidstaten moeten dat voor 2011 geregeld hebben. Een lappendeken van allerlei verschillende systemen is onwenselijk. De onderhandelingen tussen Raad en Parlement zullen niet eenvoudig zijn, maar ik ga ervan uit dat de ratio wint."

*EUCARIS - the EUropean CAR and driving licence Information System:

EUCARIS is a unique system that provides opportunities to countries to share their car and registration information, helping to fight car theft and registration fraud. EUCARIS is developed by and for governmental authorities.

Zie voor meer NL informatie: http://www.eucaris.net/countries/nl.php