VVD: tot en met 2014 geen nieuwe kandidaat-lidstaten EU

VVD-lijsttrekker Europa Hans van Baalen wil in de komende 5 jaar geen nieuwe kandidaat-lidstaten voor de Europese Unie.

 “De Unie dient zich eerst te concentreren op de integratie van de 12 nieuwe lidstaten, die sinds 2004 tot de Unie zijn toegetreden”, aldus Van Baalen. “De EU heeft hier de handen vol aan”.

De liberalen wijzen op de problemen die Roemenië en Bulgarije hebben met het bestrijden van corruptie en het invoeren van Europese regels. Het huidige Verdrag van Nice is bedoeld voor een Unie van 27 lidstaten. Dat aantal is bereikt. Zonder ratificatie van het Verdrag van Lissabon is so-wie-so geen verdere uitbreiding mogelijk, maar zelfs als de Ieren “Lissabon” in een tweede referendum wel goedkeuren, wil Van Baalen in de komende zittingsperiode van het Europees Parlement en de Europese Commissie geen nieuwe kandidaten.

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken moet diens Tsjechische ambtsgenoot melden dat Servisch kandidaat-lidmaatschap tot 2014 volledig is uitgesloten. Tsjechië zit het komende half jaar de EU voor en wil Servië snel EU-kandidaat maken. Indien Servië volledig met het Joegoslavië-tribunaal meewerkt en oorlogsmisdadiger Mladic aan Den Haag uitlevert, kan de Samenwerkings- en Associatie-overeenkomst (SAO) door de Tweede Kamer worden geratificeerd, maar dat is het dan ook. Een SAO betekent dus geen vervroegd kandidaat-lidmaatschap, aldus de liberale EU-lijsttrekker en Tweede-Kamerlid Van Baalen.

dinsdag 16 december 2008