Eerste debat tussen lijsttrekkers Europees Parlement bij lancering EU-perssite

vrijdag 21 november 2008, 16:15

Den Haag (PDC) - Bij de presentatie van de nieuwe site over Europa voor Nederlandse journalisten kruisten drie lijstrekkers voor de komende verkiezingen van het Europees Parlement voor het eerst de degens. Wim van de Camp (CDA), Sophie in't Veld (D'66) en Hans van Baalen (VVD) gingen in een levendig debat in op hun mandaat, hun missie en de vraag hoe resultaten te behalen.

Debat

In juni 2009 zijn de Europese verkiezingen. Er wordt verschillend gedacht over de vraag namens wie zij zitting gaan nemen in het Europees Parlement. Voor Van Baalen gaat het er voornamelijk om de Nederlandse belangen te vertegenwoordigen. Van de Camp stelt ook de Nederlandse belangen op de eerste plaats, maar met een 'Europese touch'. In't Veld gaat naar Europa om haar kiezers een stem te geven en om op te komen voor de Europese belangen. 

Volgens Van Baalen moet het in het Europees Parlement vooral gaan over veiligheid. In't Veld wees erop dat nu de Europese Unie meer en meer samenwerkt, zij ook een waardengemeenschap vormt. Het vaststellen van wat die normen zijn, moet in het parlement gebeuren, en niet in de achterkamers waar diplomaten van de 27 lidstaten afspraken uitonderhandelen, zoals nu gebeurt om de financiële crisis het hoofd te bieden.

Er wordt verschillend gedacht over hoe effectief zij zelf in het Europees Parlement het verschil kunnen maken. Vooral Van Baalen legde de nadruk op de rol van de nationale parlementen. Alledrie de lijsttrekkers gaven aan meer contact te willen met de Tweede Kamer. En ze hopen dat de Tweede Kamer meer aandacht aan Europa zal schenken.

Het is de vraag of de komende verkiezingen de burger zullen kunnen boeien. Van de Camp, In't Veld en Van Baalen waren hoopvol gestemd dat Europa, na het referendum over de Europese Grondwet, nu eindelijk een volwassen politiek thema is geworden, en de daarbij behorende aandacht krijgt die zij verdient.

Perssite

De nieuwe site voor journalisten is gericht op die journalisten die niet dagelijks met Europa te maken hebben, maar wel behoefte hebben aan heldere en duidelijke informatie over wat Europa doet en besluit. De site geeft een overzicht van de belangrijkste agenda-items met een Europese dimensie zowel in Nederland als in Brussel. Daarnaast worden contactgegevens, praktische informatie voor journalisten en het Europees beleid inzichtelijk gemaakt.