Europees Parlement stemt voor EU-verevening melkquotum

Voorstellen Jan Mulder (VVD) Health Check aangenomen in plenaire vergadering Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft vanmiddag gestemd over zijn advies op de voorgestelde gezondheidscontrole (Health Check) van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Hierin is het voorstel van VVD-europarlementariër Jan Mulder om het melkquotum Europees te verevenen aangenomen. Mulder: "Europees verevenen van melkquota is een goede maatregel om het melkquotum richting 2015 geleidelijk af te schaffen. Nederlandse boeren zouden op deze manier hun productie alvast kunnen uitbreiden. Ik hoop dat de Raad van landbouwministers dit voorstel over zal nemen." Helaas werd een ander voorstel van Jan Mulder om de melkquota jaarlijks met 1,5% uit te breiden niet ondersteund door de meerderheid van het Europees Parlement.

Toch heeft Jan Mulder gemengde gevoelens bij de uitslag van de stemming en stemde dan ook tegen het hoofdgedeelte van het advies. Mulder: "Het Europees Parlement wil de directe inkomenssteun aan boeren verder afromen met 7% via modulatie en 15% via artikel 68. Dit heb ik niet kunnen steunen omdat ook de Europese overheid betrouwbaar moet zijn. In 2002 is de landbouwbegroting tot aan 2013 vastgesteld, maar al in 2003 werd besloten de beloofde inkomenstoeslagen te verminderen met 5% voor extra plattelandsontwikkeling."

Wat betreft plattelandsontwikkeling zijn voorstellen van Jan Mulder aangenomen, die zeggen dat de maatregelen rechtstreeks gericht moeten zijn op landbouwers. Mulder: "Een grote ergernis van mij is altijd geweest dat het volstrekt onduidelijk is of de extra afromingen van de inkomenstoeslagen daadwerkelijk bij de boeren terecht komen. De uitslag van deze stemming laat zien dat het Europees Parlement ook vindt   dat de steun bij boeren terecht moet komen"