Presentatie jaarboek: Van der Vlies houdt collega's spiegel voor

woensdag 19 november 2008, 8:42

Er zou eigenlijk een minimumtermijn moeten komen voor het Kamerlidmaatschap, en nieuwkomers zouden eerst getoetst moeten worden op hun historische kennis. Die wat ironisch bedoelde opmerkingen maakte nestor Van der Vlies gisteren bij de presentatie van het tiende jaarboek parlementaire geschiedenis.

Van der Vlies ziet een toename van 'de waan van de dag' in de Tweede Kamer als een negatieve ontwikkeling, die gekeerd zou moeten worden. Overschatting, overdrijving en overijling staan volgens hem tegenwoordig bovenaan bij veel Kamerleden. Meer historisch besef en continuïteit zijn volgens Van der Vlies daarom wenselijk. Als derde maatregel stelde hij overigens voor spoeddebatten voortaan alleen nog maar om 23.55 (vijf voor twaalf) te houden.

De SGP-voorman wees er tevens op dat 'klagen' over het parlementaire bedrijf van alle tijden is. Hij citeerde een boekje uit 1913, waaruit vrijwel dezelfde klachten naar voren kwamen als tegenwoordig. Zijn rede had dan ook de aan het bijbelboek Prediker ontleende titel 'niets nieuws onder de zon'.

Het jaarboek heeft als thema 'Het feest van de democratie' en gaat over rituelen, symbolen en tradities. Er wordt onder meer ingegaan op de debatcultuur, Prinsjesdag, verkiezingsdagen en de installatie van een nieuw lid. In het jaarboek ontbreekt een interview met Geert Wilders, die twee dagen voor een gesprek zou plaatsvinden, afhaakte.