VVD: Nederlandse Truckersdag veilig gesteld

Door een herziening van de Europese rij- en rusttijden verordening dreigden de Nederlandse truckersdagen in gevaar te komen.

Tijdens deze dagen mogen verstandelijk gehandicapten in de vrachtwagens meerijden.  Omdat chauffeurs op basis van de herziene verordening rust dienen te nemen in het weekend, zou het voor hen niet langer mogelijk zijn om vrijwillig aan deze activiteit deel te nemen.  Onlangs heeft  Jeanine Hennis- Plasschaert de Europese Commissie opgeroepen om voor deze dagen een uitzondering te maken. 

Tot grote vreugde van Hennis-Plasschaert heeft de Commissie haar laten weten dat zij de nationale truckersdag als een lovenswaardig initiatief beschouwt en bereid is om samen met de Nederlandse autoriteiten een oplossing te vinden.

VVD-Europarlementarier Jeanine Hennis- Plasschaert: "Ik ben heel blij dat de Europese Commissie bereid is om een uitzondering voor de truckersdag te maken. Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat deze vrijwilligersactiviteit wordt verboden."

U vindt de schriftelijke vragen en de antwoorden van de Europese Commissie onderaan dit persbericht bijgevoegd.  

Schriftelijke vraag Jeanine Hennis-Plasschaert aan de Europese Commissie:

In Nederland wordt jaarlijks op verschillende plaatsen een truckersdag georganiseerd voor verstandelijk gehandicapten. Aan de truckersdag werken chauffeurs op vrijwillige basis mee. Tot 1 januari 2008 kon deze vrijwilligersactiviteit worden beschouwd als vrijgesteld conform artikel 4 lid 12 van verordening 3820/85/EG: niet commercieel goederenvervoer voor privé- doeleinden. De nieuwe rij- en rusttijdenverordening 561/2006 beperkt deze mogelijke vrijstelling in artikel 3 lid h tot voertuigen met een toegestane maximummassa van 7,5 ton. Doorgaans overschrijdt een vrachtauto, die bij de truckersdag wordt ingezet, deze massa met als gevolg dat chauffeurs niet meer vrijwillig aan de truckersdag kunnen deelnemen. Wanneer chauffeurs in het weekend hun wekelijkse rusttijd onderbreken door deelname aan de truckersdag, zal deze korte onderbreking een onevenredig lange compensatie vereisen.

Het ontspannen karakter van de truckersdag en het lage tempo waarin wordt gereden, hebben geen negatieve effecten op de gemoedstoestand van de chauffeur en de mate waarin hij op zondagavond of maandagochtend weer gaat rijden. Bovendien heeft de truckerdag geen effect heeft op de concurrentieverhoudingen aangezien er geen inkomsten worden gegenereerd en tot slot draagt de truckersdag bij aan de verbetering van het imago van het beroep van chauffeur en de transportsector in het algemeen. Ook creëert het draagvlak in de lokale gemeenschap.

Is de Europese Commissie het met mij eens dat het geenszins de bedoeling kan zijn dat deze vrijwilligersactiviteit wordt verboden? Zo ja, wil de Europese Commissie een uitzondering maken voor het vrijwilligerswerk? Zo nee, waarom niet?

Antwoord van de Europese Commissie

P-5413/08NL

Antwoord van de heer Tajani

namens de Commissie

(23.10.2008)

De Commissie is op de hoogte van het zogenaamde "truckersdag"-evenement in Nederland dat gericht is op de promotie van het imago van de wegtransportindustrie. De Commissie beschouwt dit als een lovenswaardig initiatief en is bereid om samen met de Nederlandse autoriteiten een oplossing te vinden die in overeenkomst is met Verordening (EG) nr. 561/2006