VVD: OVSE-verklaring markeert einde regime Loekashenko

De democratie in Wit-Rusland is niet aanwezig. Dat concluderen de VVD-Tweede Kamerleden Hans van Baalen en Han ten Broeke naar aanleiding van de parlementsverkiezing van zondag in Wit-Rusland.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldt deze week dat de verkiezingen in Wit-Rusland voor geen enkele oppositiepartij voordelig heeft uitgepakt. Geen enkel oppositielid heeft een zetel bemachtigd in het Wit-Russische parlement. Internationale druk is onontkoombaar.

Van Baalen en Ten Broeke: “Als het niet zo treurig was, zou je nog schertsend kunnen zeggen dat dit de laatste dagen van de operettedemocratie van de laatste dictator in Europa Loekashenko zijn, maar in werkelijkheid is het nog veel erger. Wat de OVSE ons deze week meldt, is ronduit zorgwekkend.” Nu oppositieleider Kazulin vrij is en een andere stem – die van de oppositie – laat horen, is het des te sneuer dat hij niet in het parlement zit, oordelen Van Baalen en Ten Broeke. Maar deze schertsvertoning markeert thans het begin van het einde voor Loekashenko. Ten Broeke, zelf lid van de Raad van Europa en de OVSE, sprak vorige week in Den Haag met zowel oppositieleider Kazulin als de mensenrechtencommissaris Hammerberg. De laatste zegde Ten Broeke toe dat er in november een congres over Wit-Rusland wordt georganiseerd. Kazulin is daar volgens Hammerberg meer dan welkom. Ook probeert de liberaal een getuigenis van ex-gevangeniscommandant Alkayev te laten vastleggen zodra deze kan worden betrokken bij de toekomstige vaststelling van de misdaden van het Wit-Russische regime.

30 september 2008