EP debatteert over betere bescherming Europese zeeën en kustgebieden

Hoe kunnen beleidsmakers de zeeën en hun ecosystemen en de kusten van Europa beschermen tegen vervuilingen? Is het mogelijk een Europees beleid te ontwikkelen dat een balans vormt tussen milieu- en economische belangen? Het Europees Parlement zal op dinsdag, voor het eerst uitgeroepen tot 'Europese Maritieme Dag', over deze kwestie stemmen aan de hand van een rapport van Willi Piecyk (DE, PES).

Is de behoefte aan een Europees maritiem beleid eigenlijk nodig? Volgens het rapport van het Duitse Europese Parlementslid Willi Piecyk (sociaaldemocratische fractie) over een geïntegreerd maritiem beleid voor de Europese Unie kent de EU door haar kusten en ultraperifere regio's unieke mogelijkheden voor innovatie, onderzoek en biodiversiteit.

Deze uitgangspunten moeten worden opgenomen in een Europees maritiem beleid. Het rapport volgt op een Groenboek van de Commissie. De Europese kusten en eilanden zouden onder bedreiging staan van onder andere slechte infrastructuur en illegale migratie. Vele delen van de Europese kustlijn zijn dicht bevolkt en toeristentrekpleisters. Vervuiling en de invloeden van klimaatverandering zorgen verder voor bedreigingen van het ecosysteem en de duurzaamheid van de economie. De maritieme oppervlakte van de EU is daarbij groter dan de aardoppervlakte.

Plenair debat en stemming

Naar aanleiding van de voorstellen van de Commissie is het onderwerp nu in behandeling in het Parlement. Het initiatiefverslag van Pieckyk steunt een geïntegreerd maritiem beleid voor de EU dat volgens de rapporteur een zeer belangrijke rol kan spelen met betrekking tot de bescherming tegen criminele handelingen zoals illegale immigratie, terrorisme en mensenmokkel.

Piecyk is van mening dat de Europese zeeën en oceanen de schoonste ter wereld moeten worden, met de meest stabiele biodiversiteit, de meest winstgevende economie en de meest moderne en milieuvriendelijke scheepvaart.

Ontmantelde schepen

Piecyk spoort verder de Commissie aan om de lidstaten te helpen een plan te lanceren om gezonken schepen en verzonken archeologische vindplaatsen te onderzoeken en in kaart te brengen. Op deze manier moeten plunderingen worden voorkomen en moeten de historische en culturele erfgoeden van de Gemeenschap bewaard blijven.

Het Parlement zal dit onderwerp verder bespreken in een rapport van de Nederlander Johannes Blokland (IND/DEM) op dinsdagavond. De belangrijkste punten van het rapport zijn de milieuschadelijke praktijken en gevaarlijke arbeidsomstandigheden waaronder vrachtschepen worden ontmanteld, vooral in Bangladesh, India en Pakistan.

Tot 600 grote vrachtschepen worden wereldwijd ontmanteld. Ze worden gesloopt voor hergebruik van staal en andere waardevolle materialen. Ongeveer 100 oorlogsschepen en andere vaartuigen uit de EU worden naar verwachting in de komende 10 jaar ontmanteld.

Europese Maritieme Dag

De EU heeft besloten het potentieel van Europa's oceanen en zeeën luister bij te zetten door 20 mei als speciale 'Europese Maritieme Dag' uit te roepen. Vandaar zal er een officiële ceremonie in Straatsburg worden gehouden, waar Commissievoorzitter Barroso, de voorzitter van de Raad Janez Jansa en EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering een verklaring zullen ondertekenen.

De Europese Maritieme Dag biedt een gelegenheid om de aandacht te vestigen op de cruciale rol die de zeeën en oceanen spelen in het dagelijks leven van niet alleen de kustgebieden, maar van alle EU-burgers. Het zal ook een beter beheer van de kustzones, zeeën en oceanen door alle burgers en betrokkenen aanmoedigen.

REF.: 20080519STO29188