Tip voor de zomervakantie: boeken van Europarlementariërs

Wist u dat veel Europese Parlementsleden niet alleen politicus zijn maar ook auteurs? Sommige van hen schreven eerst boeken voordat ze de politiek ingingen, anderen begonnen later met schrijven. We zetten met het oog op zomervakantie een aantal boeken van de EP-leden op een rij, wellicht als leestip voor u gedurende de zomer!

Onlangs kwam een nieuw boek uit van de voormalige secretaris-generaal van het Europees Parlement Julian Priestley. Six battles that shaped Europe's Parliament geeft de achtergronden weer over de toenemende invloed van het Parlement van iemand die kan worden beschouwd als een goed geïnformeerde bron. Veel EP-leden blijken eveneens de pen te hebben opgepakt.

Voormalige premiers worden EP-lid en schrijver

Vrijwel elk lid van het Europees Parlement heeft op een bepaald moment wel iets gepubliceerd. Als het aankomt op politieke boeken blijken echter vooral oud-premiers dit op hun naam te hebben staan. Jean-Luc Dehaene (Europese Volkspartij) bijvoorbeeld was de Belgische eerste minister tussen 1992 en 1999. Behalve boeken over de Europese integratie schreef hij het boek Er is nog leven na de 16 over zijn ambtstermijn.

De Deen Poul Nyrup Rasmussen (1993-2001, PES) publiceerde na het verlaten van zijn kantoor in Denemarken Den ny forbindelse - viljen op til forandre Verden (De nieuwe verbinding - De wil om de wereld te veranderen).

Het Sloveense EP-lid Lojze Peterle (1990-1992) van de fractie Europese Volkspartij bracht Z nasmehom zgodovine (Met een glimlach van de geschiedenis) uit in 2004, waarin hij de toetreding van zijn land tot de EU en de NAVO beschrijft.

De Fransman Michel Rocard (PES) was premier van zijn land van 1988 tot 1991. Een van zijn boeken is Si la gauche savait (Als links zou weten) uit 2005, dat de Franse politiek van het Mitterand-tijdperk beschrijft.

Voor Litouwen schreef de leider van de Litouwse onafhankelijkheid en de eerste president van zijn land (1990-1992) Vytautas Landsbergis (Europese Volkspartij) zijn autobiografie: 'Litouwen Nogmaals Onafhankelijk: de autobiografie van Vytautas Landsbergis'. Landsbergis is behalve politicus ook pianist.

Boeken over Europa en de internationale politiek

De onlangs overleden Pool Bronislaw Geremek schreef het onlangs verschenen Visions of Europe, een boek dat hij schreef samen met Robert Picht.

Jana Hybásková (Europese Volkspartij) behoort tot de generatie van jonge Tsjechische politici. Ze heeft haar herinneringen gedocumenteerd in de nasleep van de oorlog in Irak in haar boek ?ekání nvt válku ('Wachten op de oorlog - herinneringen als de Tsjechische ambassadeur in Koeweit').

Persoonlijke onderwerpen

Sommige politici staan in hun land bekend om hun persoonlijkheden, zoals de Zweedse Maria Carlshamre (ALDE) die als feministe het boek Den Uslagbare ('De Onklopbare') schreef over huiselijk geweld tegen vrouwen.

Het Sloveense Parlementslid Miha Brejc publiceerde in 1994 een baanbrekend boek over de rol van de Joegoslavische geheime dienst in de strijd om de Sloveense onafhankelijkheid: Vmesni ?as (Interim-tijd).

De Duitse Cem Özdemir schreef een aantal boeken over het tegelijk Turks en Duits zijn. Zijn boek Currywurst und Döner. Integration in Deutschland droeg bij aan een levendig binnenlands debat.

Van schrijver naar Europees Parlementslid...

Van het schrijven van succesvolle romans en poëzie naar een zetel in het Europees Parlement, het Portugese EP-lid Vasco Graça Moura (Europese Volkspartij) overkwam het. Hij publiceert sinds 1963 proza en poëzie. Een van zijn laatste boeken is Meu Amor, era de Noite (Nachttijd, mijn liefde). Afgezien van zijn eigen boek heeft deze uitzonderlijke Portugese auteur ook De Goddelijke Komedie van Dante in het Portugees vertaald!

Tenslotte schreef het Nederlandse Parlementslid Els de Groen talloze kinderboeken, waaronder Het jaar van het goede kind dat ze schreef met de Russische schrijver Eduard Uspenski.

REF.: 20080717STO34624