RegioStars Awards voor de meest vernieuwende regionale projecten in Europa

Vanavond staan de regio's Elzas, Oresund, Wales, West Midlands en Yorkshire and the Humber in de Europese schijnwerpers: zij zijn de winnaars van de eerste RegioStars Awards voor vernieuwende regionale projecten. Danuta Hübner , commissaris voor regionaal beleid, en Pasqual Maragall i Mira, oud-president van Catalonië en juryvoorzitter, zullen prijzen uitreiken voor projecten die duurzame ontwikkeling en regionale kenniseconomieën bevorderen. De uitreiking vindt plaats in het kader van een tweedaagse conferentie in Brussel onder het motto: "Regio's voor economische verandering - Kwaliteit delen".

"Het is mij een groot genoegen prijzen uit te reiken aan de lokale en regionale spelers die met hun projecten de eindronde van deze eerste editie van de RegioStars Awards hebben gehaald. Zij zijn het levende bewijs dat regio's die innovatie bevorderen, de echte katalysatoren voor ontwikkeling zijn. Zij zijn het die de investeringen van het regionaal beleid van de EU vertalen in voor de burger tastbare resultaten", aldus commissaris Hübner.

Pasqual Maragall i Mira voegde daaraan toe: "Het succes van Europa wordt op lokaal en regionaal niveau gerealiseerd. Ik ben erg blij te constateren dat regio's uit de hele EU aan deze wedstrijd hebben deelgenomen, ik ben trots op hun succes en blij hun nieuwe knowhow in heel Europa en daarbuiten te kunnen verspreiden."

Alle 268 EU-regio's kregen het verzoek projecten voor te dragen die in de periode 2000-2006 met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zijn uitgevoerd. In totaal 71 projecten, afkomstig uit achttien lidstaten, beantwoordden aan de criteria; hiervan werden er 26 door een onafhankelijke jury van Europese deskundigen gepreselecteerd.

De winnaars:

De prijsuitreiking vindt 's avonds op 25 februari plaats. Vijf projecten worden bekroond in de volgende drie categorieën:

Categorie : Energie-efficiëntie en hernieuwbare energieën:

Prijswinnaar: ENERGIVIE, Elzas, Frankrijk

Dit regionaal programma stimuleert de vraag naar apparatuur die werkt op hernieuwbare energie. Het omvat de bijscholing van vakmensen in de sectoren zonne-energie, houtenergie en bouwnijverheid, alsook experimenten ter ondersteuning van energiezuinige gebouwen. Ook wordt onderzoek gedaan naar biobrandstoffen, biogas en geothermische energie.

Categorie: Steun voor clusters en bedrijvennetwerken:

Prijswinnaar: Oresund Science Region, de grensoverschrijdende regio Oresund, Zweden en Denemarken,

Bij dit project gaat het om een grensoverschrijdend partnerschap tussen Zweden en Denemarken. In zes innovatieplatforms werken regionale overheden, bedrijven en veertien universiteiten aan weerszijden van de grens samen op het gebied van voeding, logistiek, milieu, IT, gezondheid en design.

Prijswinnaar: OpTIC Technium, Wales, Verenigd Koninkrijk

Opto-elektronica is een innovatieve combinatie van optische en elektronische technologie. Toepassingen zijn onder andere glasvezelcommunicatie, optische opslag op dvd/cd, telefoon- en computerschermen, laserprinters en digitale camera's. Optic Technium is een starterscentrum dat beginnende ondernemingen in de opto-elektronicasector toegang biedt tot een bedrijvencentrum en een technologiecentrum.

Categorie: Technologieoverdracht van onderzoeksinstellingen naar het midden- en kleinbedrijf (mkb):

Prijswinnaar: EnviroINNOVATE, West Midlands, Verenigd Koninkrijk

Dit netwerk van universiteiten helpt het mkb in de regio bij de ontwikkeling van technologie en de aanpak van milieuproblemen. Het kan gaan om de bewaking en verlaging van emissies of om de ontwikkeling van biologisch afbreekbare verpakkingen. De bedrijven kunnen een beroep doen op deskundigen aan de universiteiten in de regio.

Prijswinnaar: Centres for Industrial Collaboration, Yorkshire and the Humber, Verenigd Koninkrijk

Dit netwerk van centra voor industriële samenwerking werd opgericht om bedrijven te helpen bij het benutten van de binnen de universiteiten van Yorkshire en Humber aanwezige expertise op het gebied van innovatie en geavanceerde technologie. Het moedigt industriële innovatie, onderzoek en ontwikkeling in de regio aan.

Twee andere projecten kregen van de jury van RegioStars 2008 een eervolle vermelding:

Eervolle vermelding: Drijvende, autonome en milieuvriendelijke ontziltingsinstallatie, zuidelijk deel van de Egeïsche Zee, Griekenland

Bij dit project werd een drijvend platform ontwikkeld dat gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen en drinkwater voor de eilanden produceert.

Eervolle vermelding: Innovation Assistant, Neder-Oostenrijk, Oostenrijk

Bij dit project werd het mkb aangemoedigd pasafgestudeerden in dienst te nemen om hun technologische en innovatieve competentie te verbeteren.

De winnaars ontvangen een kristallen trofee met daarop een met laser ingegraveerde ster, en een oorkonde. De projecten van de winnende regio's zullen worden gebruikt bij acties om navolgenswaardige praktijkvoorbeelden onder de aandacht te brengen waaruit andere regio's inspiratie kunnen putten.

Meer informatie over de thema's, deelnemingscriteria en leden van de jury van de Regio Stars Awards is te vinden op de volgende website:

http://ec.europa.eu/inforegio/innovation/regiostars_en.htm .

Voor meer informatie over de conferentie "Regio's voor economische verandering - Kwaliteit delen": zie IP/08/281