Jos Delbeke benoemd tot adjunct-directeur-generaal voor Milieu

Vandaag heeft de Europese Commissie de heer Jos Delbeke benoemd tot adjunct-directeur-generaal voor Milieu (DG ENV). Onder leiding van de directeur-generaal wordt hij bevoegd voor de algemene strategie en de beleidsvorming van het DG Milieu en zorgt hij tevens voor de samenhang met andere beleidslijnen van de EU. Daarbij zal hij zich inzetten voor de doelstellingen van de Commissie op het gebied van duurzame ontwikkeling, adequate milieubescherming, betere milieuefficiency en degelijk beheer van gemeenschappelijke milieuhulpbronnen.

In zijn nieuwe rol zal de heer Delbeke de leiding nemen over de internationale activiteiten van het DG Milieu, met zorg voor de continuïteit op de diverse beleidsgebieden. Hij zal ook advies en steun verlenen met betrekking tot politiek belangrijke kwesties en toezicht houden op alle interne werkgroepen die kunnen worden opgericht om dergelijke kwesties te behandelen.

Momenteel is de heer Delbeke als directeur bevoegd voor de sectoren klimaatverandering en luchtkwaliteit bij DG Milieu, waar hij leiding geeft aan beleidsontwikkeling en wetgeving op gebieden als emissiehandel, de onderhandelingen over het Protocol van Kyoto, invang en opslag van kooldioxide, luchtkwaliteit en industriële emissies.

Jos Delbeke, een 52-jarige Belg, heeft sedert hij in 1986 bij de Commissie in dienst is getreden diverse functies bekleed bij DG Milieu en daarvoor bij DG Sociale Zaken. Vóór zijn carrière als Europees ambtenaar bij de Commissie werkte de heer Delbeke een jaar bij het Internationaal Muntfonds in Washington DC. Eerder was hij professor macro-economie aan de Vlaamse economische hogeschool VLEKHO in Brussel. In 1986 behaalde hij zijn doctorstitel in de economie aan de K.U.Leuven. Hij heeft een 40-tal artikelen op dat gebied op zijn naam staan.