The Economist

Logo The Economist

Dit invloedrijke Britse opinieblad beoogt zijn lezers te informeren over de belangrijkste gebeurtenissen van de week op het gebied van politiek, economie en literatuur. The Economist wordt voornamelijk gelezen door hoogopgeleide mensen. Het blad heeft een oplage van bijna 1 miljoen en zo'n 750.000 abonnees van de webeditie.

Het blad werd opgericht in 1843. De oprichter van het blad, James Wilson, geloofde in vrije handel, internationalisme en een minimale interventie van de overheid wat betreft marktwerking. Hij bracht het blad op de markt om een bijdrage te leveren aan de "keiharde strijd tussen intelligentie, die vooruitstreeft, en een verachtelijke, angstige onnozelheid die onze vooruitgang in de weg staat."

De redactie gelooft in het gebruik van alledaagse, onopgesmukte taal om haar boodschap over te brengen. Bovendien worden alle artikelen anoniem uitgebracht, omdat de redactie meent dat de inhoud belangrijker is dan de auteur. The Economist wordt uitgegeven door The Economist Group in Londen. De Financial Times bezit de helft van de aandelen, de andere helft is van een groep onafhankelijke aandeelhouders. De hoofdredacteur wordt aangesteld door een onafhankelijke raad, waardoor de integriteit van het blad wordt gegarandeerd.

The Economist is de bedenker van de Big Mac-index. Deze index meet de waarde van verschillende valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar aan de hand van de prijs van een Big Mac.