Nederlandse diplomaat benoemd tot VN-gezant Midden-Oosten

Met dank overgenomen van Ministerie van Buitenlandse Zaken [NIET MEER ACTIEF] (BUZA), gepubliceerd op donderdag 29 november 2007.

De Nederlandse diplomaat Robert Serry is vandaag door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties benoemd tot speciaal gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Serry neemt als vertegenwoordiger van de secretaris-generaal onder meer deel aan besprekingen van het Midden-Oostenkwartet, dat naast de VN bestaat uit de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland. Hij zal een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

De Nederlandse regering is bijzonder verheugd met deze benoeming. `Ik zie het als een uitdrukking van de internationale waardering voor de actieve en constructieve rol die Nederland speelt in het vredesproces in het Midden-Oosten,' zegt minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. Ondersteuning van dit proces is één van de prioriteiten van het Nederlandse buitenlandse beleid.

Serry heeft ruime ervaring met het vredesproces, die hij onder andere heeft opgedaan als voormalig hoofd van de afdeling Midden-Oosten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bovendien heeft hij veel ervaring met het werk van de Verenigde Naties, crisismanagement en wederopbouw.