PvdA-fractie wil geen referendum Europees Hervormingsverdrag

dinsdag 25 september 2007, 16:00

Den Haag (PDC) - Een grote meerderheid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is tegen een referendum over het Europees Hervormingsverdrag. Dat heeft vice-fractievoorzitter Mariëtte Hamer bekendgemaakt. Een kleine minderheid binnen de fractie wilde wel een referendum, maar heeft zich neergelegd bij het besluit.

De PvdA is het met de Raad van State eens dat het Hervormingsverdrag (in tegenstelling tot de Europese Grondwet) geen grondwettelijke elementen bevat. Daarom kan de gewone procedure voor de goedkeuring van een verdrag worden gevolgd. Een referendum zou geen meerwaarde hebben. De fractie toonde zich lovend over het Hervormingsverdrag, waarmee de Europese Unie volgens de PvdA "slagvaardiger en democratischer" wordt.

Door het standpunt van de PvdA is het vrijwel zeker dat er geen nieuw referendum komt. De regeringsfracties van CDA en ChristenUnie zijn ook tegen, net als de SGP. Andere partijen, zoals de SP, D66 en PVV zijn juist voor een referendum, maar zij hebben geen meerderheid.

De regering besloot vrijdag dat er over het Europees verdrag geen referendum wordt georganiseerd. Staatssecretaris Timmermans (Europese zaken) is tevreden over het besluit van zijn partijgenoten in de Tweede Kamer. Volgens hem is het besluit in lijn met het verkiezingsprogramma van de PvdA, omdat daarin alleen voor een referendum was gepleit als het verdrag 'grondwettelijke aspecten' had. Nu dat niet zo is, is een referendum niet nodig.

bronnen: PvdA, Volkskrant, ANP