Europa onder de mensen. Een nieuwe reeks debatten tussen burgers en bestuurders

In navolging van de succesvolle reeks burgerdebatten van 2006 start het Bureau Europees Parlement op 26 augustus met een nieuwe reeks van 6 debatten, met als titel "Europa, waar ligt uw grens?". Op festivals en hogescholen worden laagdrempelige debatten georganiseerd in de sfeer van de Agora, het marktplein in het oude Griekenland waar de volksvergadering plaatsvond tussen handelaars en filosofen. Deze debatten over de toekomst van Europa worden georganiseerd samen met Stichting Agora Europa.

Met Europa gaat Nederland een spannende tijd tegemoet. Dit najaar wordt een vervanger voor de weggestemde Europese Grondwet gemaakt, op basis van het akkoord dat de regeringsleiders in juni jl. hebben bereikt. Kunnen Nederlanders zich vinden in het nieuwe verdrag? Welke richting willen we uit met Europa? Moet er een referendum komen? Over deze thema's zal o.l.v. debatleiders Niesco Dubbelboer (oud-Tweede Kamerlid) en Eisse Kalk (directeur Stichting Agora) gediscussieerd worden door burgers, Europarlementariërs en andere opinieleiders.

Het doel van de debatreeks "Europa, waar ligt uw grens?" is tot een gezamenlijke visie van Nederlanders op Europa te komen en deze in een document te vervatten: een nieuw "Sociaal Contract" voor Europa. Dit document wordt gebaseerd op de debatten en op de uitkomsten van een enquête in de lokale media en op de website www.europa-nu.nl. Aan het eind van de debatreeks wordt het overhandigd aan Nederlandse en Europese volksvertegenwoordigers.

Op zondag 26 augustus ging de debatreeks in Groningen van start op het Noorderzon festival. Aanwezige Europarlementariërs waren Esther de Lange (CDA) en Erik Meijer (SP). Zo'n 50 man waren ondanks de hete zomerdag op het debat afgekomen. Het Groningse publiek was erg actief, geëngageerd en bovendien erg meningvol over het fenomeen referendum. Het schrappen van de doelstelling van de vrije markt in het nieuwe verdrag zorgde voor kritische reacties in de zaal alsmede de vraag of milieuzaken op Europees niveau geregeld moet worden. Het publiek vond in grote meerderheid van wel. De meningen waren verdeeld over de vraag of er een nieuw referendum zou moeten komen. De interactie tussen de gastsprekers, waaronder ook columnist Cees Vellekoop, en het publiek werd hoe langer hoe actiever. Het debat werd afgerond met een slotwoord door De Lange en Meijer en enkele hartekreten van de mensen uit de zaal.

Op donderdag 30 augustus stonden er twee Europarlementariërs op het debat op het Cultura Nova Festival in Heerlen,Ria Oomen (CDA) en Martin Schultz (fractievoorzitter voor de PES). Samen met enkele lokale bekendheden en het publiek werd er interactief gediscussieerd over o.a. een Europese norm voor gezondheidszorg, afschaffing van het vetorecht en een nieuw referendum (waar in de vooraf afgenomen internet-enquete een krappe meerderheid voor was, maar in Heerlen in de zaal een grote meerderheid tegen). De aanwezigen hadden duidelijk zin om te debatteren, waardoor er een levendige sfeer ontstond. Iedere stelling leidde uiteindelijk tot een genuanceerdere eindconclusie.

De andere debatten zullen in de loop van de herfst plaatsvinden. Een overzicht van de hele debatreeks:

Zondag 26 augustus                            Noorderzon Festival                                      Groningen

Donderdag 30 augustus Cultura Nova Festival Heerlen

Woensdag 19 september                     Hogeschool Saxion Enschede

Zaterdag 22 september Film by the Sea Festival                                Vlissingen

Donderdag 4 oktober                           Hogeschool Arnhem & Nijmegen Nijmegen

Zondag 25 november                           STRP Festival Eindhoven