Nieuwe leiders van VN en Europees Parlement voeren besprekingen

maandag 29 januari 2007

Externe betrekkingen - 29-01-2007 - 09:02

Hans-Gert Poettering, voorzitter van het Europees Parlement, ontmoette op woensdag in Brussel de nieuwe secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. Zij bespraken de rol van de VN en de situatie in het Midden-Oosten, vooral ten aanzien van wat zij zouden kunnen betekenen voor een "duurzame vrede", zoals Poettering het noemde, in het conflict tussen Israël en Palestina.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte Poettering de rol van het Parlement als "een krachtige verdediger van mensenrechten en de waardigheid van de mens als persoon - een doel dat wij net als de Verenigde Naties nastreven". Ban Ki-moon verklaarde "diep onder de indruk te zijn" van de rol van de EU in de internationale gemeenschap, vooral van haar inzet voor "vrede en voorspoed, bescherming van de mensenrechten, de inspanningen om de klimaatveranderingen te beteugelen en de strijd tegen het terrorisme".

Poettering stelde "overtuigd te zijn dat de Europese Unie met een krachtige stem in de internationale politiek aanwezig dient te zijn".

VN en EU werken al samen

De EU en VN werken al samen. In Bosnië, om een veilige omgeving voor het EU-politietrainingsprogramma van een multi-etnische politiemacht te kunnen bieden. Bovendien werd een EU-troepenmacht van 2.400 militairen aan de al aanwezige 17.000 VN-militairen in de Democratische Republiek Kongo toegevoegd, met het oog op de verkiezingen in november. Ook heeft het Parlement een team van waarnemers naar deze verkiezingen gezonden.

Vorige week steunden de EP-leden een rapport over wapenexport. Dit rapport bood een krachtige ondersteuning van het voorstel van de VN voor een internationaal wapenhandelsverdrag om illegale wapenhandel in te tomen.

Ban Ki-moon maakt een internationale tournee, waarin ook een donorconferentie voor Libanon in Parijs is opgenomen, evenals bezoeken aan de Democratische Republiek Kongo, Ethiopië en Kenia.

VN voormalig winnaar van de Sacharov-prijs

Poettering en Ban Ki-moon bevinden zich in de eerste paar weken van hun nieuwe functies. Ban Ki-moon werd op 1 januari geïnstalleerd als de achtste secretaris-generaal van de VN en Poettering werd op 16 januari gekozen tot 26ste voorzitter van het Parlement.

Vier jaar geleden eerden de EP-leden de staf van de VN en de toenmalige secretaris-generaal Kofi Annan door hen de jaarlijks uit te reiken Sacharov-prijs voor de vrijheid van denken toe te kennen.