De verkiezingen van woensdag zijn tevens een 'grondwetsreferendum'

maandag 20 november 2006, 9:03

Kiezers bepalen woensdag niet alleen wie er in de nieuwe Tweede Kamer komen, maar kunnen zich ook uitspreken over herziening van de Grondwet. Dit volgt uit een nader besluit over de ontbinding van de Tweede Kamer dat in de Staatscourant is gepubliceerd. Beide Kamers hebben in eerste lezing twee voorstellen aanvaard over wijziging van de Grondwet. De procedure voor grondwetsherziening schrijft voor dat de kiezers zich hier eerst over moeten uitspreken, voordat de tweede lezing kan plaatsvinden.

De voorstellen betreffen het voorzitterschap van de gemeenteraad en provinciale staten en het verlenen van kiesrecht aan wilsonbekwamen. De burgemeester en Commissaris van de Koningin zullen niet langer voorzitter zijn van respectievelijk gemeenteraad en provinciale staten. Wilsonbekwamen worden niet langer uitgesloten van het kiesrecht.

De kiezers kunnen overigens alleen hun mening over de twee voorstellen tot grondwetsherziening tot uiting brengen door een stem op een partij. De voorstellen worden niet afzonderlijk aan de kiezers voorgelegd. In de Tweede Kamer stemde alleen de Groep-Eerdmans (Eén NL) tegen het vervallen van de kiesrechtuitsluiting van wilsonbekwamen). Het andere voorstel werd met algemene stemmen aanvaard.

bron: Staatscourant, 17 november 2005