Goedkeuring van het Verdrag van Rotterdam

dinsdag 5 september 2006

Milieu - 05-09-2006 - 12:09

Het Parlement stemt in met het verslag van Hans BLOKLAND (IND/DEM, NL) over de sluiting van het Verdrag van Rotterdam inzake voorafgaande geïnformeerde toestemming ten aanzien van bepaalde gevaarlijke chemische stoffen en pesticiden in de internationale handel.

Reeds op 19 december 2002 keurde de Raad het Verdrag goed, waarna het op 24 februari 2004 van kracht werd. Het Hof van Justitie verklaarde in zijn arrest van 10 januari 2006 de goedkeuring van het Verdrag echter nietig. Volgens het Hof had de Raad niet enkel artikel 175 EG (milieubeleid) als rechtsgrondslag mogen gebruiken, maar had het zowel artikel 175 als artikel 133 EG (gemeenschappelijke handelspolitiek) moeten gebruiken.

De nietigverklaring van het besluit heeft geen invloed op de oorspronkelijke ratificatie door de EG van het Verdrag. De EG blijft verdragspartij. Het is echter noodzakelijk een nieuw besluit van de Raad aan te nemen met de dubbele rechtsgrondslag. Het onderhavige voorstel van de Europese Commissie is bedoeld om het nietig verklaarde besluit van de Raad te vervangen door een nieuw besluit.

Voorafgaand aan de stemming hield rapporteur Blokland een korte toespraak waarin hij de Europese instellingen opriep in de toekomst niet meer te ruziën over de rechtsgrondslagen van wetgeving en daarover naar het Hof te stappen, maar gezamenlijk te zoeken naar oplossingen.

Procedure: Wetgevende raadpleging / Debat: geen / Stemming: 5 september 2006 / Verslag aangenomen

 

REF.: 20060901IPR10241