VVD-hoofdbestuur: leden mogen één keer stemmen voor lijsttrekker

vrijdag 19 mei 2006, 10:09

De VVD heeft bekendgemaakt dat de leden één stem mogen uitbrengen bij de verkiezingen van de lijsttrekker. Er was enig rumoer ontstaan toen bleek dat leden die per post hadden gestemd opnieuw elektronische hun stem zouden kunnen uitbrengen. Met name Kandidaat-lijsttrekker Rita Verdonk maakte bezwaar tegen deze procedure en ook Tweede-Kamervoorzitter Weisglas liet zich kritisch uit.

In een persbericht stelt het hoofdbestuur van de VVD nu:

Er bestaat geen reglementair recht dat leden bij een ledenraadpleging meermaals mogen stemmen of hun stem mogen herzien. Elk lid mag bij een ledenraadpleging één stem uitbrengen. Dat kan op drie manieren: per telefoon, internet of post. Het is feitelijk onjuist dat leden nóg een keer mogen stemmen.

Stemmen per telefoon en per internet worden onmiddellijk digitaal verwerkt. Vanwege het stemgeheim is niet meer na te gaan wat iemand gestemd heeft.

Deze stemmen zijn daardoor niet meer ongedaan te maken. Voor het stemmen per post krijgt ieder lid maar één stembiljet, dat na verzending niet meer kan worden gewijzigd. Als blijkt dat zowel digitaal is gestemd als per post wordt de stem per post niet meegeteld.

Dat leden een eerdere stem per post laten vervallen door een latere digitale stem is geen reglementair recht, maar een onvermijdelijk gevolg van de mogelijkheid van het stemmen per post.

Op dit moment heeft zo'n 53 procent van de VVD-leden al gestemd: waarvan ongeveer de helft per post en de helft elektronisch.

bron: VVD, ANP


meer over