Minimumvoorschriften voor de bescherming van vleeskuikens

dinsdag 14 februari 2006

Landbouw - 14-02-2006 - 12:02

 

Het Parlement wil komaf maken met de slechte gesteldheid van het dierenwelzijn in de vleeskuikensector. Het aantal vleeskuikens dat gehouden mag worden op een bepaald oppervlak wordt verminderd. Het EP wil dat het inkorten van snavels en het castreren van kuikens verboden wordt.

Volgens het Commissievoorstel moet het aantal kuikens per vierkante meter beperkt worden tot vijftien (30 kg/m2). Indien specifieke voorwaarden op het gebied van dierenwelzijn zijn vervuld, mag dit worden opgetrokken tot 38 kg/m2. Het Parlement vindt dat de bezettingsdichtheid vanaf 1 januari 2013 in geen geval hoger mag zijn dan 34 kg/m2 (in Nederland worden momenteel soms bezettingsgraden tot 55 kg/m2 aangetroffen).

Het EP wil dat de Europese Commissie uiterlijk zes maanden na de vaststelling van de richtlijn een rapport moet indienen over de eventuele invoering van een verplichte etiketteringsregeling voor kippenvlees. Onder een dergelijke etiketteringsplicht zou in ieder geval informatie moeten zijn begrepen met betrekking tot productienormen en aanduiding van de oorsprong van het product. Met name dient ook de bezettingsdichtheid in de betreffende kippenhouderij te worden vermeld, evenals de leeftijd van het dier. Zodoende kan de consument een beredeneerde keuze maken.

Volgens het Parlement mag genetische selectie het welzijn van de dieren niet beperken, verminderen of bemoeilijken. Het is nu zo, dat door genetische selectie de groei van kuikens sterk is versneld. Het komt veel voor dat de dieren zo hard groeien, dat ze niet meer op hun poten kunnen staan. Het EP wil daarom dat ook dat de negatieve gevolgen van eerdere genetische selecties ongedaan worden gemaakt.

Omdat kippen erg gevoelig zijn voor een slechte verlichting, moeten alle gebouwen waarin vleeskuikens worden gehouden uitgerust zijn met flikkervrije lichtbronnen en moet de lichtintensiteit op de vloer tijdens de lichtperiode ten minste 50 lux bedragen. Verder vindt het Parlement dat er minimaal eenmaal per jaar, steekproefsgewijs en bij alle inrichtingen (ook die met een lage bezettingsgraad), inspecties moeten worden uitgevoerd.

Het EP wil af van het inkorten van de snavel of het castreren van vleeskuikens. Het betreft hier volgens het Parlement nutteloze en pijnlijke verminkingen. De vermindering van de bezettingsgraad en andere maatregelen op het vlak van dierenwelzijn moeten pikkerij en kannibalisme voorkomen.

Ten aanzien van vleeskuikenhouders die niet voldoen aan de bepalingen van de richtlijn moeten uniforme straffen worden toegepast. Het EP zoekt aansluiting bij het Zweedse systeem en bepaalt, dat bij overtredingen het aantal kuikens dat een producent op een vierkante meter mag houden, met 1 kg wordt verminderd. Bij ernstige overtredingen moet deze straf meerdere keren achter elkaar kunnen worden opgelegd.

Er worden in de EU meer vleeskuikens geslacht dan welk ander dier ook, jaarlijks zo'n vijf miljard.

Procedure: Wetgevende raadpleging / Debat: 13 februari 2006 / Stemming: 14 februari 2006 / Verslag aangenomen

 

REF.: 20060209IPR05130