Batterijen en accu's

dinsdag 13 december 2005

Milieu - 13-12-2005 - 12:12

Het rapport van Hans BLOKLAND (IND/DEM, NL) over batterijen en accu's wordt in tweede lezing aangenomen in het Parlement. Raad en EP zijn het eens over de noodzaak van afschaffing van batterijen en accu's die voor meer dan 0,0005% uit kwik of voor meer dan 0,002% uit cadmium bestaan.

Onvoldoende steun is er voor het amendement dat bepaalt dat ook batterijen die voor meer dan 0,004 gewichtsprocent uit lood bestaan, verboden worden. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk batterijen gerecycleerd worden, bepaalt het EP dat fabrikanten hun producten zo moeten ontwerpen, dat de batterijen eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Het recyclagevolume moet 65% bedragen voor ingezamelde loodbatterijen en 75% voor ingezamelde cadmiumbatterijen. Voor zover zij niet gerecycleerd worden, moeten deze batterijen op een zodanige wijze worden opgeslagen dat vervuiling van het milieu onmogelijk is. Voor alle overige typen batterijen bepaalt het EP dat het recyclagevolume moet 55% bedragen, dat is 5% meer dan in het Commissievoorstel is opgenomen.

De fabrikanten van batterijen dienen de kosten van verwerking, recyclage en inzameling te betalen (inzameling moet gratis zijn voor de burger). Het amendement van de milieucommissie dat fabrikanten ook zouden moeten betalen voor de informatiecampagnes door de overheid, wordt door het EP verworpen.

De voorgestelde richtlijn beoogt:

  • de verwijdering van afgedankte batterijen en accu's te beperken;
  • de productie van gevaarlijke batterijen en accu's te verminderen;
  • de inzameling en het hergebruik van afgedankte batterijen en accu's te versterken.

Procedure: Medebeslissing, tweede lezing / Debat: 12 december 2005 / Stemming: 13 december 2005 / Gemeenschappelijk standpunt aangenomen

 

REF.: 20051206IPR03226