Drs. M.A. (Marijke) van Hees

foto Drs. M.A. (Marijke) van Hees

Enschedese die in 1999 vrij onverwacht voorzitter van de PvdA werd door het Niet-Nix-duo Booij en Van Bruggen te verslaan. Gold als exponent van de basis en als tegenvoeter van de macht in de PvdA van de Amsterdamse grachtengordel. Haar pogingen om tot meer debat te komen in haar partij hadden slechts beperkt succes en ze ondervond veel weerstand. Nadat er kritiek was gekomen op haar leiding van de partij trad zij terug. Was in 2006-2014 wethouder van Enschede. Sinds 15 november 2016 is zij voorzitter van de Raad voor Cultuur.

in de periode 1999-2000: partijvoorzitter

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam (roepnaam)

(Marijke)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 7 maart 1961

3.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (2/13)

  • adviseur innovatie en strategie, ADG Dienstengroep te Almelo, van februari 2015 tot september 2016
  • voorzitter Raad voor Cultuur, vanaf 15 november 2016

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Nevenfuncties

huidige (2/4)
  • Adviseur projectontwikkeling LIFE NV, vanaf januari 2016
  • voorzitter ATR (Adviescollege Toetsing Regeldruk), vanaf 1 juni 2017

vorige (2/12)
  • lid Raad voor Cultuur, van 1 augustus 2014 tot november 2016
  • vicevoorzitter Economic Development Board Eurocities, van 2014 tot 2016

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Versloeg in 1999 bij de verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter het duo Booij en Van Bruggen (afkomstig uit de vernieuwingsbeweging "Niet Nix") met circa 700 tegen 400 stemmen.
  • Zette zich als partijvoorzitter in voor het opzetten van Kenniscentra binnen de PvdA en van het bevorderen van interne debatten
  • Legde in september 2000 met onmiddellijke ingang haar functie als partijvoorzitter neer na een vertrouwensbreuk tussen haar en de top van de partij. In de zomer van 2000 bracht onderzoeksbureau Andersson een kritisch rapport uit over haar organisatorische en leidinggevende capaciteiten. Eerder was de partijtop ongelukkig met uitspraken van haar over een kopgroep op de kandidatenlijst en over toekomstige afschaffing van de hypotheekrente-aftrek. Bij haar vertrek speelde ook een artikel in Vrij Nederland mee over haar vermeende dubieuze declaratiegedrag. Dit door twee redacteuren, van wie er één bij Niet Nix actief was geweest, geschreven artikel berustte - zo bleek later - overigens niet op feiten. Een onderzoek door oud-Commissaris van de Koningin Roel de Wit zuiverde haar van elke blaam. VN bood later excuses aan.
 

8.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.