EP stemt in met rapport-Maat over veetransporten

dinsdag 13 november 2001, Albert Jan MAAT

Albert Jan MAAT (EVP/ED, NL)

Verslag van de Commissie over de ervaringen van de lidstaten sinds de tenuitvoerlegging van Richtlijn 95/29/EG tot wijziging van Richtlijn 91/628/EEG inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer

 

Doc.: A5-0347/2001

Procedure : Niet-wetgevende raadpleging

Debat : 12 november 2001

Stemming: 13 november 2001

Verslag aangenomen

Het Parlement constateert grote tekortkomingen bij de Europese regelgeving over het vervoer van levend vee. Zo is de verspreiding van varkenspest en van mond- en klauwzeer verergerd door het lange-afstandsvervoer van levende dieren, de gebrekkige regelgeving en controle en de verplichting tot het gebruik van halteplaatsen. Bovendien worden met de overtreding van de richtlijnen over dierenwelzijn ernstige misstanden geschapen. Er moet daarom heel wat gebeuren.

Zo moet het vervoer van rundvee, paarden, geiten, schapen en varkens beperkt blijven tot maximaal acht uur of 500 km. Het Parlement pleit ook nog voor andere maatregelen die de omstandigheden tijdens veetransporten aanvaardbaar moeten maken. Er moeten meer controles komen en de straffen moeten bij overtredingen strenger worden en het liefst op Europees niveau geharmoniseerd. Mede door EU-regelgeving zijn veel kleinere slachthuizen gesloten, waardoor het lange-afstandsvervoer bevorderd is. Daarom moet de Commissie kijken of kleine, plaatselijke slachthuizen en mobiele slachterijen bevorderd kunnen worden en moet er een beleidsplan worden opgesteld voor de regionalisering van de voedselketenproductie.

Verder dient onmiddellijk een eind te worden gemaakt aan de exportsubsidies voor levend slachtvee. Internationaal moeten afspraken gemaakt worden over een behoorlijke behandeling van vee tijdens lange transporten. Een groot probleem zijn de verschillen tussen de rust- en rijtijden voor het vee en voor de chauffeurs. Die moeten dus gelijk getrokken worden.