EP akkoord met rapport-Van den Berg inzake samenhang van noodhulp, wederopbouw en ontwikkeling

dinsdag 5 februari 2002, Max VAN DEN BERG

Max VAN DEN BERG (PES, NL)

Evaluatie mededeling van de Commissie over de samenhang van noodhulp, rehabilitatie en ontwikkeling 

Doc.: A5-0464/2001

Procedure : Niet-wetgevende raadpleging

Debat : 4 februari 2002

Stemming : 5 februari 2002

Verslag aangenomen (498/4/19)

Het Parlement wijst op het belang van een koppeling tussen noodhulp, wederopbouw en ontwikkeling. Waar mogelijk, moet de noodhulp van de EU de ontwikkelingshulp ondersteunen en omgekeerd moet ontwikkelingshulp bijdragen aan het vermogen van mensen en landen om het hoofd te bieden aan rampen en noodsituaties.

Hoewel het Parlement de analyse van de Commissie deelt over de oorzaken van de problemen door de "grijze zone" tussen humanitaire hulp, wederopbouw en ontwikkelingshulp, mist het concrete voorstellen om deze problemen op te lossen. De problemen die genoemd worden, zijn de trage besluitvorming, de gebrekkige mobilisering van financiële middelen via geschikte instrumenten, het gebrek aan geschikte uitvoeringspartners en de moeizame interne en externe coördinatie. Het Parlement beaamt dat ECHO zich moet concentreren op de noodhulp, maar benadrukt dat er een goede en flexibele overgang moet zijn naar de volgende fase in de hulpverlening.

Het voorstel van de Commissie om snel op het uitbreken van een crisis in te kunnen spelen door een aanhangsel aan te nemen op een landenstrategienota kan heel waardevol zijn, maar het Parlement vindt dat zo'n nota voor landen in risicogebieden meteen al de criteria, plannen van aanpak en inhoudelijke maatregelen in het geval van noodsituaties moet bevatten. Verder moeten Commissie, Raad en Parlement uiterlijk binnen twee maanden na het uitbreken van een crisis tot zo'n aanhangsel besluiten. En de Commissie moet met verdere voorstellen komen voor flexibeler en snellere procedures ten behoeve van snelle interventies.

Het Parlement roept de Commissie ook op de verordening over herstel en wederopbouw te herzien, zodat snelle en flexibele financiering van maatregelen in de post-crisisfase mogelijk wordt, ook ten aanzien van veiligheid en goed bestuur.

Aangezien de participatie van plaatselijke instanties absoluut vereist is bij het opzetten van strategieën voor conflictpreventie, preventie van natuurrampen, wederopbouw en ontwikkeling, moet speciale aandacht worden besteed aan de opbouw van plaatselijke capaciteit en gebruik worden gemaakt van de ter plaatse aanwezige kennis.