EP buigt zich over waarnemingsmissie Max van den Berg voor de verkiezingen in Nigeria

donderdag 5 juni 2003

Gezamenlijke on twerpresolutie over de verkiezingen in Nigeria

Doc.: RC5-0285/2003

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 4 juni 2003

Stemming : 5 juni 2003

Ontwerpresolutie aangenomen

Het Europees Parlement onderschrijft de conclusies van de EU-waarnemersmissie - waarvan Max VAN DEN BERG (PES, NL) aan het hoofd stond - en betreurt dat president Obasanjo is geïnstalleerd zonder dat er een procedure is ingesteld om de betwiste verkiezingsuitslagen ongeldig te doen verklaren en het vertrouwen in het verkiezingsproces te herstellen.

Het EP vraagt dat de gevallen van fraude worden onderzocht en wenst dat de gerechtelijke procedures tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor massale fraude in verhouding staan tot het belang dat aan het democratiseringsproces wordt gehecht. Ook vraagt de Vergadering dat wetgevingsmaatregelen worden getroffen om de daadwerkelijke onafhankelijkheid van de nationale kiescommissie te garanderen.

De leden willen dat er maatregelen worden getroffen om de onpartijdigheid van de publieke media te waarborgen. Zij bevelen de inzet van middelen aan om de deelname van vrouwen aan politiek en wetgeving te versterken, zowel op federaal als op deelstaatniveau. Tenslotte vraagt het Parlement om maatregelen om elke burger stemrecht te geven en te garanderen dat de uitslag van de stemming wordt geëerbiedigd, met name door toepassing van een adequaat systeem van identificatie van de kiezers.