EP wil Oekraïne Europees perspectief bieden

donderdag 13 januari 2005

Gezamenlijke ontwerpresolutie over de Oekraïne

Doc.: RC6-0038/2005

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 13 januari 2005

Stemming : 13 januari 2005

Ontwerpresolutie aangenomen (467-19-7)

Het Europees Parlement is tevreden met de eerlijke verkiezingen die op 26 december 2004 zijn gehouden. Het recht van het Oekraïense volk om zijn president vrij te kiezen is erkend en kon worden uitgeoefend, hetgeen een overwinning is van de democratische instellingen en procedures in dit land. Het EP feliciteert het Oekraïense volk, omdat het erin geslaagd is om via zijn institutioneel bestel en wetgeving een oplossing te vinden voor de politieke crisis, het land stevig op het pad naar de democratie heeft gebracht en het zijn rechtmatige plaats temidden van de Europese gemeenschap van democratische naties heeft opgeëist. Voorts feliciteert het EP Viktor Joesjtsjenko met zijn overwinning bij de nieuwe ronde van de presidentsverkiezing op 26 december 2004. Het Parlement roept alle partijen op de verkiezingsuitslag te aanvaarden.

De leden zijn bezorgd over de grote verdeeldheid in Oekraïne en de scheiding volgens culturele en regionale grenzen, die gevolgen hebben voor de eenheid van het land en die door de politieke confrontatie van de kandidaten op de spits zijn gedreven. De leden verzoeken dan ook alle politieke leiders een inspanning te leveren om de wonden te helen en het land te hervormen. De leden noemen de voortdurende separatistische dreiging in Oekraïne onaanvaardbaar en spreken hun gehechtheid aan de territoriale integriteit van het land uit.

Het Parlement verzoekt de Raad, de Commissie en de lidstaten in het kader van hun toekomstige beleid ten aanzien van Oekraïne rekening te houden met de hoop en verwachtingen die de nauwe betrokkenheid van de Europese Unie bij de oplossing van de crisis heeft doen ontstaan. Het EP steunt de intentie van de Raad spoedig een vergadering over de samenwerking tussen de EU en Oekraïne te beleggen, opdat het actieplan EU-Oekraïne snel kan worden opgestart. De europarlementariërs verzoeken de Raad en de Commissie tevens om het actieplan van het Europese nabuurschapsbeleid te herzien omdat het moet overeenstemmen met de nieuwe situatie. Dat wil zeggen: de nieuwe Oekraïense regering moet in de gelegenheid worden gesteld opnieuw te onderhandelen in het licht van haar diepe aspiraties voor Europese integratie. De Assemblee pleit bij de Commissie en de Raad voor de organisatie van een donorconferentie voor Oekraïne naar het model van de donorconferentie van 16-17 juni 2004 voor Georgië. Bovendien pleit het EP voor steun voor de toetreding van Oekraïne tot de Wereldhandelsorganisatie.

Bovendien verzoekt het Parlement de Raad, de Commissie en de lidstaten om, naast het Europees nabuurschapsbeleid, andere vormen van samenwerking met Oekraïne in overweging te nemen, zodat het land een duidelijk Europees perspectief krijgt en op termijn eventueel zou kunnen toetreden tot de Europese Unie. In dit verband wijst het EP op artikel 49 van het EU-Verdrag, dat stelt dat het lidmaatschap van de Unie openstaat voor elke Europese staat die voldoet aan de daarvoor geldende voorwaarden en verplichtingen. Het EP hoopt op een gestaag verlopend overgangsproces in Oekraïne waardoor het land het gestelde doel zal kunnen bereiken, en zegt toe Oekraïne bij dit proces te zullen helpen. In dit verband verzoekt het EP de Commissie, de Raad en de lidstaten de economische en bestuurlijke hervormingen in Oekraïne door bijzondere programma's en projecten te ondersteunen, onder meer door de financiële steun fors op te voeren.

Tenslotte merkt het Parlement op, dat de crisis die in Oekraïne was ontstaan een testcase is voor de EU in haar inspanningen om democratie, mensenrechten en eerbiediging van de rechtsstaat te bevorderen in alle aangrenzende landen.