EP akkoord met Bloklands verslag inzake een Europees register voor verontreinigende stoffen

woensdag 6 juli 2005, Hans BLOKLAND

Hans BLOKLAND (IND/DEM, NL)

Verslag over het voorstel voor een verordening betreffende de instelling van een Europees register inzake de uitstoot en overbrenging van verontreinigende stoffen en tot wijziging van de Richtlijnen 91/689/EEG en 96/61/EG

Doc.: A6-0169/2005

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : geen

Stemming : 6 juli 2005

Verslag aangenomen

Het Parlement neemt een aantal amendementen aan waarover met de Raad reeds een akkoord is bereikt, zodat de wetgevingsprocedure in eerste lezing kan worden afgerond. De amendementen strekken ertoe, technische preciseringen aan te brengen en de gratis toegang tot informatie beter te waarborgen.

Het voorstel van de Europese Commissie behelst de invoering van een Europees Register inzake de Uitstoot en Overbrenging van Verontreinigende Stoffen (PRTR). Het voorstel bestaat uit twee onderdelen: een voorstel voor een besluit van de Raad tot toetreding tot het VN-ECE-Protocol van 21 mei 2003 en een voorstel tot verwerking van de relevante delen van het protocol in de Europese wetgeving. Dit verslag van rapporteur Hans BLOKLAND (IND/DEM, NL) gaat over het tweede onderdeel.

Met het VN-ECE-Protocol en het PRTR wordt beoogd een beter inzicht te verwerven in de hoeveelheid uitstoot van verontreinigende stoffen door installaties en deze informatie gemakkelijk toegankelijk te maken voor het publiek door rapportage van de uitstoot verplicht te stellen. Het voorstel beoogt een uitbreiding van het reeds bestaande Europees Emissieregister van Verontreinigende Stoffen (EPER). In vergelijking met het EPER moeten er in het PRTR meer stoffen worden gerapporteerd door meer bedrijven en voor meer soorten emissies. Niet alleen emissies in de lucht, maar ook emissies in het water, in de bodem en als afval moeten worden gemeld voor bepaalde verontreinigende stoffen indien de drempelwaarde wordt overschreden.