Stemming EP over rapport-Bozkurt rol van vrouwen in Turkije

woensdag 6 juli 2005, Emine BOZKURT

Emine BOZKURT (PES, NL)

Verslag over de rol van vrouwen in het sociale, economische en politieke leven in Turkije

Doc.: A6-0175/2005

Procedure : Initiatief

Debat : 5 juli 2005

Stemming : 6 juli 2005

Verslag aangenomen (573-19-32)

Het Parlement veroordeelt het buitensporig gebruik van geweld door politiemensen tijdens betogingen in verband met de Internationale Vrouwendag op 6 maart 2005. Het EP verwelkomt de recente toezegging van de regering om zich strikt te houden aan de rondzendbrief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van 17 augustus 2004, waarvan het doel is het voorkomen en bestraffen van gebruik van buitensporig geweld door de veiligheidsdiensten. Het Parlement onderstreept dat de naleving van de mensenrechten, met inbegrip van de rechten van de vrouw, een noodzakelijke voorwaarde is voor toetreding tot de Europese Unie. Het EP roept de Europese Commissie op om de kwestie van de mensenrechten, met inbegrip van de rechten van de vrouw bovenaan de agenda voor de onderhandelingen met Turkije te plaatsen.

Het Parlement verzoekt de Commissie voorts om er bij de toetredingsonderhandelingen met Turkije naar te streven dat pasgeboren kinderen onmiddellijk worden geregistreerd. Het komt namelijk voor dat de leeftijd van jonge meisjes bij Turkse familierechtbanken achteraf wordt verhoogd, waardoor strafvervolging wegens uithuwelijking van minderjarige meisjes kan worden omzeild.

Het EP prijst de Turkse regering en het Turkse parlement voor de recente wetgevende hervormingen, onder andere op het niveau van de grondwet, het burgerlijk wetboek, het wetboek van strafrecht en de arbeidswetgeving met betrekking tot de situatie van de vrouw. Momenteel is er echter nog onvoldoende vooruitgang geboekt bij de toepassing en tenuitvoerlegging van de wetgeving. Het Parlement is van oordeel dat de rechten van de vrouw in de praktijk nog steeds onvoldoende worden beschermd, vooral met betrekking tot geweld tegen vrouwen. Dit kan verholpen worden door opvangtehuizen op te richten, initiatieven vanuit de burgermaatschappij te steunen en adequate middelen op nationale en gemeentelijke begrotingen uit te trekken voor opvangtehuizen van zowel overheid als NGO's. Het EP roept de Turkse regering op om vrouwen die het slachtoffer van geweld zijn geweest of het dreigen te worden, gemakkelijk toegankelijke gezondheidszorg en juridische bijstand en bescherming te verlenen. Verder prijst het Parlement de Turkse regering met de recente wetswijzigingen betreffende eremoorden, waar een levenslange gevangenisstraf op komt te staan en waarbij ook medeplichtigheid aan een eremoord strafbaar wordt gesteld.

Wat het analfabetisme betreft, roept het EP de Turkse regering op voornamelijk in plattelands- en achtergebleven gebieden de nodige maatregelen te treffen door de organisatie van voorlichtings- en bewustmakingscampagnes over het belang van onderwijs. Ook de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en in de Turkse politiek moet verbeteren. Het Parlement roept de regering op meer crèches op te richten om de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt te verhogen. Wat de deelname aan het politieke leven betreft, stelt het EP voor dat de politieke partijen adequate strategieën bepalen om een beter evenwicht van mannen en vrouwen in de verkozen organen tot stand te brengen, met inbegrip van positieve maatregelen zoals quota. Tot slot stelt het Parlement dat de EU in de financiële vooruitzichten voor 2007-2013 voldoende middelen voor de ondersteuning van NGO's in Turkije moet uittrekken.