"Wim Kok moet nieuwe Europese Conventie leiden"

donderdag 9 juni 2005, 10:00

De liberale en groene fracties in het Europees Parlement willen dat Wim Kok de Europese Grondwet gaat redden. Kok zou voorzitter moeten worden van een nieuwe Europese Conventie, die tot taak heeft een herzien Europees Verdrag te schrijven. In de nadagen van het tweede Paarse kabinet was Kok al kandidaat om de Europese Conventie tot vaststelling van de Europese Grondwet te leiden. Kok wenste het premier-schap echter niet op te geven, waarna de Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing voorzitter werd.

Volgens de liberalen in het Europees Parlement is Kok bij uitstek geschikt om nu de kastanjes uit het vuur te halen. Hij heeft de afgelopen jaren diverse Europese werkgroepen geleid over werkgelegenheid, de uitbreiding en de herziening van de Lissabon-strategie. Daarnaast kan hij de hevig verdeelde Franse socialisten aanspreken en wellicht verenigen.

In een eerste reactie zei Wim Kok dat hij niet over dit initiatief geraadpleegd is. "Dit is blijkbaar een proefballon waarvan ik de passagier mag zijn". Kok wil niet vooruitlopen op een aanbod: "Ik heb dit debat niet gevolgd en voel me dus tot niets verplicht. Ik ben nog niet eens aan nadenken toe."

Bron: Het Financieele Dagblad, 9 juni 2005