Europese Grondwet met ruime meerderheid afgewezen; teleurgesteld kabinet respecteert uitslag

woensdag 1 juni 2005, 22:00

De Nederlandse kiezers hebben in overgrote meerderheid 'nee' gezegd tegen de Europese Grondwet. Op grond van voorlopige uitslagen blijkt 61,6 procent tegen te zijn en 38,4 procent vóór. De opkomst was 62,8 procent. De Kiesraad biedt aanstaande maandag de officiële uitslag van het referendum aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer aan.

Premier Balkenende sprak namens het kabinet zijn teleurstelling uit over de verwerping. Hij vindt dat het signaal dat door de kiezers is gegeven recht moet worden gedaan en dat de Europese Grondwet in de huidige vorm van de baan is. Op de komende Europese Top zal hij zijn Europese collega's uitleg geven over de zorgen van de Nederlandse bevolking. Hij stelde verder dat het aan de politiek is om de bevolking beter bij Europa te betrekken.

Het kabinet is niet van plan naar aanleiding van de uitslag op te stappen. De Tweede Kamer zal morgen debatteren over de uitslag van het referendum. Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders heeft aangekondigd een motie van wantrouwen tegen het kabinet in te dienen. Daar is echter weinig steun voor te verwachten.

Het referendum was een raadplegend referendum, maar de Tweede Kamer zal het referendum volgen. Naar verwachting zal de regering zelfs het wetsvoorstel waarmee de Europese Grondwet wordt geratificeerd intrekken.

bron: nos-journaal, ANP


meer over

externe links