Dr. R. (Robert) van Genechten

foto Dr. R. (Robert) van Genechten

Vlaamse activist die in 1918 naar Nederland vluchtte en hier een succesvolle wetenschappelijke loopbaan tegemoet ging tot hij zich in 1934 aansloot bij de NSB. IJverig publicist die zich fel keerde tegen de joden, het humanisme en het rationalisme. In meidagen 1940 opgesloten in Hoorn en vier maanden later al optredend als een fanatiek en wraakzuchtig aanklager bij het Vredesgerechtshof. Benoemd tot Commissaris der Provincie Zuid-Holland, maar als zodanig nooit functionerend. In 1945 ter dood veroordeeld kwam hij nog in het cassatieproces tot inkeer en betuigde in een afscheidsbrief zijn spijt, waarna hij een einde aan zijn leven maakte. Onevenwichtige, onbeheerste doordraver, maar intellectueel een begaafd man.

in de periode 1943: Commissaris der Provincie (Nazigezind)

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam (roepnaam)

Robert (Robert)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Antwerpen, 25 oktober 1895

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 13 december 1945 (in de strafgevangenis te Scheveningen)

3.

Partij/stroming

partij(en)
NSB (Nationaal Socialistische Beweging), vanaf 1934

4.

Hoofdfuncties/beroepen (2/9)

  • gemachtigde van NSB-leider Mussert voor Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, vanaf 1 februari 1943
  • hoogleraar strafrecht, Rijksuniversiteit Leiden, van augustus 1943 tot mei 1945

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

  • lid redactie "Nieuw Nederland: maandblad voor economie, staatkunde en cultuur", van januari 1936 tot september 1944 (NSB-orgaan)
  • hoofd Opvoedersgilde

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Op 10 september 1941 bracht hij aan General Kommissar dr. F. Wimmer een rapport uit over reorganisatie van de Leidse universiteit, waarbij uitsluitend pro-Duitse hoogleraren zouden worden aangesteld. Door de sluiting van de universiteit zijn deze voorstellen niet gerealiseerd.
  • Kwam, hoewel hij een fanatiek NSB'er was, in conflict met de Duitsers en weigerde in 1942 aanwezig te zijn bij het afleggen van de eed op Hitler door de Nederlandse SS.

uit de privésfeer (3/7)
  • Na de oorlog gearresteerd en door het Bijzonder Gerechtshof te 's-Gravenhage op 17 oktober 1945 ter dood veroordeeld. Pleegde terwijl het beroep in cassatie nog liep in de gevangenis zelfmoord.
  • Zijn vader was onderwijzer
  • Eén van zijn zonen, die actief was geweest in de Nationale Jeugdstorm, werd een aantal jaren na de oorlog opgenomen in het gezin van de vooraanstaande verzetsstrijder (en lid van de Tweede Kamer voor de PvdA) Jaap le Poole. De jongeman werd op een wandeling door Den Haag dodelijk getroffen door een dakpan, die was afgewaaid van het pand waarin het directoraat-generaal voor de bijzondere rechtspleging was gevestigd.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.