Dr.Mr. G.J.G. Bacot

foto Dr.Mr. G.J.G. Bacot

Predikant die in de Bataafse tijd volksvertegenwoordiger was. Telg uit een familie van legerpredikanten en zelf in ballingschap als predikant actief bij de uitgewekenen in Duinkerken. Na 1795 lid van de vergedering van provisionele representanten van het volk van de Ommelanden en lid van de Staten-Generaal. Legde in 1798 als lid van de Nationale Vergadering de eed tegen het federalisme af, maar bedankte daarna als lid. Was vervolgens rechter, onder meer in het Keizerlijk Gerechtshof in Den Haag en als lid van de Hoge Raad.

in de periode 1796-1801: lid Eerste Nationale Vergadering, lid Tweede Nationale Vergadering, lid Tweede Kamer Vertegenwoordigend Lichaam (1798-1801)

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Gerard Jacob George

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Doornik, 8 maart 1743

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 14 maart 1822

3.

Partij/stroming

stroming(en)
onafhankelijk (in de Nationale Vergaderingen)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (2/17)

  • raadsheer Keizerlijk Hof te 's-Gravenhage, van 1 maart 1811 tot december 1813
  • raadsheer Hooggerechtshof te 's-Gravenhage, van december 1813 tot 14 maart 1822

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Werd in 1787 bij verstek verbannen uit Groningen en tot een boete veroordeeld
  • Na de staatsgreep van 22 januari 1798 legde hij wel de eed af tegen federalisme etc., maar nam hij geen zitting in de Constituerende Vergadering

uit de privésfeer
Zijn vader was predikant te Oppenhuizen, Doornik (legerpredikant), Aduard en Hontenisse

verkiezingen
  • Werd in 1798 bij de verkiezingen voor het Vertegenwoordigend Lichaam tevens gekozen in het district Zuidhorn. Nam zijn benoeming aan in het district Onderdendam.

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.