Paul van Buitenen sluit zich aan bij de Groenen in het Europees Parlement

maandag 5 juli 2004, 16:35

Europa Transparant, de partij die verrassend twee zetels won bij de Europese verkiezingen van 10 juni 2004, zal zich in het Europees Parlement aansluiten bij de fractie van de Groenen. Ook GroenLinks is aangesloten bij deze fractie. De twee leden van Europa Transparant, Paul van Buitenen en Els de Groen, zullen deelnemen als onafhankelijke leden. Toen Van Buitenen gedurende de jaren '90 in België werkzaam was bij de Europese Commissie, was hij al lid van de Belgische groene partij Agalev (Anders Gaan Leven).

Het nieuwe Europees Parlement komt voor het eerst bijeen op 20 juli. Momenteel vergaderen de nieuw gekozen europarlementariërs over hun deelname aan overkoepelende europese fracties. Voor de grote partijen staan de keuzes vast. Zo sluit het CDA zich aan bij de Europese Volkspartij en de PvdA bij de Europese socialisten.

Kleinere partijen hebben meer bewegingsvrijheid. De eurofractie van de ChristenUnie/SGP besloot lid te worden van een anti-EU groep, samen met onder meer de Britse UK Independence Party en de Poolse Rooms-katholieke Liga voor het Gezinsleven. De nieuwe partij zal actief campagne voeren tegen de Europese grondwet. Van Buitenen weigerde overigens om zich bij deze partij aan te sluiten.

bron: NOS Teletekst, EU Observer