Ook wetenschappers zeer kritisch over kiesrechthervorming

donderdag 19 februari 2004, 12:41

Wetenschappers en staatsrechtdeskundigen zijn weinig te spreken over de plannen van minister De Graaf voor herziening van het kiesstelsel. Dat bleek gisteren tijdens een rondetafelgesprek van de Tweede-Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Tijdens de zitting kwamen de volgende punten van kritiek naar voren op het nieuwe kiesstelsel:

  • 1. 
    De band tussen kiezer en gekozene zal hoegenaamd niet versterkt worden. De Leidse professor J. van Holsteyn formuleerde het als volgt: "Voor het probleem van een ingegroeide teennagel wordt een heel been geamputeerd".
  • 2. 
    Het nieuwe stelsel is te ingewikkeld.
  • 3. 
    Het voorstel gaat niet ver genoeg. Sommige politicologen vinden dat per district maar één afgevaardigde moet komen. In het voorstel van De Graaf zijn dat er soms vier of vijf.
  • 4. 
    Met name het CDA en de PvdA zullen profiteren, omdat die in alle regio's verzekerd zijn van winst. Voor kleinere partijen is alleen deelname in grote regio's interessant, waar meer dan twee kandidaten afgevaardigd kunnen worden. Verder zou het nieuwe stelsel nadelig zijn voor vrouwen en etnische minderheden.
  • 5. 
    De interne verdeeldheid binnen politieke partijen zal toenemen, omdat kandidaten op de landelijke lijst zullen hopen dat kandidaten op de regionale lijst verliezen.

De wetenschappers brachten vervolgens een baaierd aan alternatieven. De meeste aandacht kreeg een herziening van het systeem van voorkeursstemmen. Volgende maand gaan de Kamerleden zelf met minister De Graaf over dit onderwerp spreken.

bron: Trouw, 19 februari 2004; Staatscourant, 20 februari 2004


verwant nieuws

meer over