VVD en GroenLinks leveren kritiek op hervorming kiesstelsel

maandag 1 december 2003, 16:48

De eerste politieke reacties op de voorgestelde hervormingen van het Nederlandse kiesstelsel zijn overwegend kritisch. Minister De Graaf wil Nederland per 2007 verdelen in ongeveer twintig districten, die 75 kandidaten voor de Tweede Kamer moeten leveren.

De VVD noemt de plannen voor een gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel halfslachtig en slecht doordacht. VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen is voorstander van vernieuwing, maar vindt dat de huidige kabinetsvoorstellen te veel slordigheden bevatten. Volgens Van Aartsen moeten er méér districten komen voor een eerlijker regionale vertegenwoordiging. Ook zou de kiesdrempel moeten worden afgeschaft, zodat regionale kandidaten een grotere kans hebben om in de Tweede Kamer te komen.

GroenLinks bestempelt de voorstellen als "achterhaald, eenzijdig en betuttelend". Een regionale spreiding vindt de partij arbitrair. Belangrijke criteria als de verdeling tussen mannen en vrouwen, tussen autochtonen en allochtonen, tussen jong en oud zijn minstens zo belangrijk. Bovendien zou het voorstel niet voorzien in een behoefte die bij de bevolking leeft. Ook vreest GroenLinks dat kleine politieke partijen benadeeld zullen worden.

bron: Trouw, 1 december 2003; Parlementaire Nieuwsbrief GroenLinks, 1 december


Verwant nieuws