Balkenende en Bos laten niets los over formatie

woensdag 5 februari 2003, 10:59

De onderhandelaars Bos en Balkenende weigerden gisteravond tijdens het Kamerdebat de Tweede Kamer in te lichten over de inhoud en verloop van de formatie-onderhandelingen. Ook wilden zij niet zeggen wie de twee informateurs zijn die zij hebben voorgedragen aan koningin Beatrix. Het kamerdebat was door D66-fractievoorzitter Dittrich tegen de zin van bijna alle fracties doorgedrukt.

Jan Marijnissen had eerder die avond al voorspeld dat een debat in deze fase van de formatie geen zin meer zou hebben. Dit had direct na de verkiezingen moeten plaatsvinden zodat de Kamer haar mening had kunnen geven over keuze van een informateur en coalitie.

Dittrich bleef volhouden dat het juist Bos' voorganger Melkert was geweest die had gepleit voor een transparantere formatie. Ook het CDA is in het verleden voorstander geweest voor een grotere rol van de Kamer in een vroeg stadium van de formatie. Op kritiek aan het adres van Bos antwoordde deze dat hij best had willen debatteren maar dat er te veel tijd verloren zou zijn gegaan. Ook VVD en CDA wilden dat er snel gehandeld zou worden.

bron: De Volkskrant, 5 februari 2003