Prinses Máxima en SP wonen Prinsjesdag bij

dinsdag 17 september 2002, 9:16

Prinsjesdag 2002 is in enkele opzichten bijzonder. Voor de eerste maal woont prinses Máxima de plechtigheid bij en het kabinet-Balkenende presenteert zich voor het eerst met een begroting.

Het is verder de eerste keer dat Gerrit Braks, voorzitter van de Eerste Kamer, de Verenigde Vergadering voorzit. Vorig jaar was het zijn voorganger Korthals Altes die na de troonrede het 'Leve de Koningin' mocht aanheffen.

Ook de parlementariërs van de Socialistische Partij zullen in de Ridderzaal zijn als koningin Beatrix de troonrede uitspreekt. Afgelopen jaren ging de SP uit protest nog wel eens op werkbezoek op de derde dinsdag van september. De partij vindt dat de troonrede moet worden voorgelezen door de minister-president en dat de bede uit de troonrede moet verdwijnen. Ook vorig jaar ging de SP niet op werkbezoek, in verband met de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.

Bij GroenLinks blijft traditiegetrouw een aantal Kamerleden weg uit de Ridderzaal omdat zij principiële bezwaren hebben tegen de monarchie. Het zijn de Tweede-Kamerleden Van Gent en Vendrik en de Eerste-Kamerleden Pormes en Platvoet.

Omstreeks 13:00 uur zal het koninklijk gezelschap zich in de Gouden koets naar het Binnenhof begeven. Vanaf 13:30 uur spreekt de Koningin de troonrede uit en rond 14:00 uur keert de stoet terug naar het paleis Noordeinde.