D. Hoitsma

In Friesland geboren bakker, die na 1795 in het bestuur van Amsterdam en van Holland kwam. Had als vertegenwoordiger van een Amsterdams district bovendien drie jaar zitting in het Vertegenwoordigend Lichaam. In 1798 verdacht van een samenzwering. Vestigde zich daarna als bestuurder in de Goudkust (Guinea).

in de periode 1798-1801: lid Tweede Kamer Vertegenwoordigend Lichaam (1798-1801)

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam

Dirk

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Leeuwarden, juli 1768

doopplaats en -datum
Leeuwarden, 20 juli 1768

overlijdensplaats en -datum
Accra (Guinea), 12 juli 1811

3.

Hoofdfuncties/beroepen (2/6)

  • assistent op de Kust van Guinea, vanaf 1802
  • resident van Accra, 1811

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

lid van enkele commissies in Amsterdam (na 1795)

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Werd samen met onder meer Ary Voogd op 20 november 1798 in Amsterdam gearresteerd op verdenking van samenzwering tegen het Uitvoerend Bewind. In vrijheid gesteld vanwege een beroep op onschendbaarheid als lid van het Vertegenwoordigend Lichaam.

uit de privésfeer
Zijn vader was meester-bakker te Leeuwarden

verkiezingen
  • Werd in 1798 bij de verkiezingen voor het Vertegenwoordigend Lichaam tevens gekozen in het district Amsterdam X. Nam zijn benoeming aan in het district Amsterdam I.

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.