D. (Dirk) Kooiman

foto D. (Dirk) Kooiman
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

West-Friese boerenzoon, die zich door zelfstudie en noeste arbeid ontwikkelde tot één van de knapste bestuursjuristen van het land. Ongewoon productief publicist. Zeer bescheiden man die in de gemeentelijke wereld groot gezag had. Was gemeentesecretaris in Maarssen en Andijk en burgemeester-secretaris van Wormer en vier jaar burgemeester van Purmerend. Vervulde vijftien jaar de functie van gedeputeerde van Noord-Holland. Kwam in 1933 voor de VDB in de Tweede Kamer toen Marchant minister werd. Was de laatste jaren van zijn bestuurlijke loopbaan dijkgraaf en wethouder.

VDB
in de periode 1933-1937: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.