Partijvoorzitters PvdA

In oktober 2017 is Nelleke Vedelaar gekozen tot voorzitter van de PvdA. Na de historische verkiezingsnederlaag in maart 2017, besloot haar voorganger Hans Spekman in het najaar van dat jaar zijn functie neer te leggen. Spekman was eerder ruim vijf jaar Tweede Kamerlid en daarvoor vijf jaar wethouder in Utrecht.

De PvdA heeft in het verleden vele bekende voorzitters gehad, zoals André van der Louw, Anne Vondeling, Max van den Berg en Felix Rottenberg. Koos Vorrink was in 1946 de eerste PvdA-voorzitter. Hij was eerder al voorzitter van de SDAP geweest.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Ook bewindspersoon geweest

Foto

Naam

Toelichting

foto Drs. E.M.J. (Lilianne) Ploumen

Lilianne Ploumen

Ploumen is Tweede Kamerlid en was daarvoor minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte-II. Voorzitter van de PvdA van 2007-2011.

foto Drs. K.Y.I.J. (Karin) Adelmund

Karin Adelmund

PvdA-politica die zich er niet voor schaamde emoties te tonen in het debat. Was staatssecretaris van Onderwijs in het kabinet Kok-II.

foto A.A. (André) van der Louw

André van der Louw

Als voorman van Nieuw Links werd hij voorzitter van de PvdA. In 1981 werd hij minister in het kabinet Van Agt-II.

foto Dr. A. (Anne) Vondeling
 

Anne Vondeling

Was minister, Kamervoorzitter en PvdA-voorman. Hij werd in 1958 minister van Landbouw, werd daarna partijleider, maar verloor populariteit toen hij minister van Financiën werd in het kabinet-Cals.

foto J.G. (Ko) Suurhoff

Ko Suurhoff

In 1965 trad hij als minister van Verkeer en Waterstaat toe tot het kabinet-Cals.

foto Ir. H. (Hein) Vos

Hein Vos

Werd in 1937 SDAP-Kamerlid en in 1945 minister van Handel en Nijverheid in kabinet-Schermerhorn/Drees.

2.

Overzicht

Neem contact op met de redactie van PDC voor een volledig overzicht van de partijvoorzitters van de PvdA.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.