Columns Kabinet-Balkenende II (2003-2006)

Wekelijks verschijnt op de website een column, die afwisselend wordt geschreven door prof. dr. J.Th.J. (Joop) van den Berg en dr. B.H. (Bert) van den Braak .

De columns belichten op onafhankelijke wijze actuele politieke onderwerpen vanuit staatsrechtelijk, politicologisch en/of historisch oogpunt. De onderwerpen variëren van partijpolitieke ontwikkelingen tot constitutionele vraagstukken en van typisch Nederlandse thema's tot tendenzen die zich in de Europese Unie voordoen.

Met de columns hopen de auteurs vanuit hun eigen gezichtspunt een bijdrage te leveren aan het denken over politieke thema's en ontwikkelingen.

Aanmelden kan via columns.parlement.com

­

30 juni 2006
Actueel staatsrecht - Bert van den Braak
Voorafgaand aan de val van het kabinet werd gedebatteerd over de vraag of het kabinet ook zonder D66 niet toch zou kunnen doorregeren. In het licht van de parlementaire geschiedenis een tamelijk onzinnige discussie.
19 mei 2006
"Rita, ik heb ook gelogen" - Bert van den Braak
De nationaliteitkwestie rond Hirsi Ali kan niet los gezien worden van het algemene strenge asielbeleid. Een beleid waarop de Tweede Kamer in meerderheid zelf steeds heeft aangedrongen.
30 september 2005
Depolitisering als retoriek - J.Th.J. van den Berg
Depolitisering is onder meer een vorm van 'doen alsof', van politieke retoriek. Daarvan gaf de minister-president tijdens de Algemene Beschouwingen een sterk staaltje. Hij was echter niet de eerste.