Columns Bestuurlijke vernieuwing

Wekelijks verschijnt op de website een column, die afwisselend wordt geschreven door prof. dr. J.Th.J. (Joop) van den Berg en dr. B.H. (Bert) van den Braak .

De columns belichten op onafhankelijke wijze actuele politieke onderwerpen vanuit staatsrechtelijk, politicologisch en/of historisch oogpunt. De onderwerpen variëren van partijpolitieke ontwikkelingen tot constitutionele vraagstukken en van typisch Nederlandse thema's tot tendenzen die zich in de Europese Unie voordoen.

Met de columns hopen de auteurs vanuit hun eigen gezichtspunt een bijdrage te leveren aan het denken over politieke thema's en ontwikkelingen.

Aanmelden kan via columns.parlement.com

­

19 januari 2018
Terug in de lokale democratie - J.Th.J. van den Berg
De benoeming van burgemeesters verdwijnt – eindelijk – uit de Grondwet. En dan?
4 november 2016
Plasterks suggestie - Bert van den Braak
Nadenken over de door Plasterk voorgestelde regeling voor conflicten tussen Tweede en Eerste Kamer is nuttig.
9 december 2011
Wisselende spelregels - Bert van den Braak
Staatsrechtgeleerden zijn meesters in het relativeren van hun 'vak'. Zo kunnen spelregels aan de omstandigheden worden aangepast.
9 september 2011
Blijven proberen - J.Th.J. van den Berg
Verkiezing van de formateur door de Tweede Kamer is geen nieuw idee, maar het wordt tijd het nu eens te gaan doen.
2 september 2011
Toeschouwers, consumenten en deelnemers - Bert van den Braak
Het is iets te gemakkelijk om bij 'afnemend vertrouwen' alleen naar 'de overheid' te kijken. De burger mag best een spiegel worden voorgehouden.
25 april 2008
Minachting - J.Th.J. van den Berg
Na het rapport van de Nationale Conventie is nu ook het resultaat van het Burgerforum Kiesstelsel door het kabinet achteloos weggegooid. Een blijk van minachting voor de burgers.
1 februari 2008
Breekbare democratie - J.Th.J. van den Berg
Ooit dachten wij dat Ed van Thijn zich te veel zorg maakte over de democratie in Nederland. Krijgt hij nu alsnog gelijk?
27 april 2007
Geen vernieuwingen meer - J.Th.J. van den Berg
Met de staatkundige vernieuwingen is het wel gebeurd, ook bij de huidige minister van BZK.
1 december 2006
"We willen het niet!" - Bert van den Braak
Uit de verkiezingsuitslag zijn diverse conclusies te trekken. Eén ervan is dat de staatkundige vernieuwing in de ijskast kan worden gezet. Of toch niet?
15 september 2006
Verlopen tij - J.Th.J. van den Berg
De verkiezingsprogramma's tonen dat de kansen op politieke vernieuwing weer zijn verkeken. Dat was vier jaar geleden wel anders.
17 juni 2005
"Laat zitten wat zit" - Bert van den Braak
De grondwetgever van 1848 heeft bepaald dat bij herziening van de Grondwet een uitspraak van de kiezers gewenst is. Niet door alle voorstellen direct aan de kiezers voor te leggen, maar door hen een 'grondwetgevende vergadering' te laten kiezen. In 1917 was het overzichtelijk, omdat heel duidelijk was welke kandidaten er voor- of tegenstander van de herziening waren.