Migratieprobleem vraagt om internationale samenwerking

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 1 mei 2024.

De schrijnende beelden van overvolle asielzoekerscentra, zoals in Ter Apel, zijn slechts het topje van de ijsberg van het migratieprobleem. De realiteit is dat de EU op dit moment nauwelijks controle heeft over haar buitengrenzen, met als gevolg grote druk op onze asielopvang en onze samenleving als geheel.

Een recente ontwikkeling die de aandacht trekt is een groeiende stroom van duizenden migranten die maandelijks aankomen op de Canarische Eilanden. Ze wagen zich aan de gevaarlijke overtocht van honderden kilometers over de oceaan in kleine bootjes. Dit vormt een nieuwe uitdaging aan de grens van de Europese Unie, die vraagt om samenwerking op Europees niveau.

Om dit aan te pakken is onze lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Malik Azmani naar de Canarische Eilanden afgereisd. Hij heeft daar gesprekken gevoerd met Spaanse autoriteiten en hulporganisaties om erachter te komen wat de Europese Unie kan doen aan deze situatie.

Het is duidelijk dat het oplossen van het migratieprobleem niet ligt bij individuele lidstaten, maar dat een gezamenlijke oplossing nodig is op Europees niveau. Door internationale samenwerking kunnen we de asielinstroom naar Nederland verminderen. Zodat we weer grip krijgen op migratie in Nederland en Europa.

Onderweg op werkbezoek naar de #CanarischeEilanden.

Het is de nieuwste illegale migratieroute naar de EU: sinds kort reizen duizenden migranten via kleine bootjes naar de Canarische eilanden.

Wat kan de #EU doen om de situatie te verhelpen? Daarover ga ik op werkbezoek.… pic.twitter.com/HMk1PlDPkY

— Malik Azmani (@MalikAzmani) April 28, 2024

Bezoek in foto’s